In a doua etapa, de la 1 ianuarie 2006, veniturile din capital ar urma sa fie impozitate cu 16%

Guvernul va lua in discutie, in perioada urmatoare, propunerea de majorare substantiala a impozitului pe veniturile din capital, ne-au declarat surse guvernamentale autorizate. Este vorba despre veniturile obtinute din tranzactii imobiliare - terenuri, case si alte active - si din tranzactii cu bunuri mobiliare- obligatiuni, parti sociale si alte hartii de valoare. Pentru inceput, se intentioneaza majorarea impozitului de la 1% cat este in prezent la 10% (nivelul de impozitare a dividendelor), sustin sursele citate. Aceasta masura ar putea intra in vigoare chiar din cursul acestui an, Guvernul urmand sa gaseasca o modalitate legala de modificare a Codului Fiscal in acest sens. O a doua etapa de majorare a impozitului pe veniturile din capital ar trebui sa aiba loc de la 1 ianuarie 2006, cand si acest impozit ar urma sa ajunga la nivelul de 16% al cotei unice de impozitare. Pe langa nevoia de identificare de noi surse de venituri la buget, propunerea de majorare a impozitului pe veniturile de capital urmareste si descurajarea tranzactiilor speculative si incurajarea investirii capitalurilor in afaceri productive, care sa genereze noi locuri de munca.

"Impozitarea in prezent cu numai 1% a veniturilor din capital stimuleaza mai ales tranzactiile speculative, in loc sa incurajeze detinatorii de capital sa faca investitii care creeaza locuri de munca, aduc profit si, implicit, venituri bugetare", se arata in studiul realizat de expertul Andreea Vass, din cadrul Departamentului de Analiza si Strategii Economice al Administratiei Prezidentiale, care sta la baza acestei propuneri.

Tranzactiile imobiliare - impozitate diferentiat

Propunerea care este luata in discutie vizeaza mentinerea in continuare a cotei de impozit pe dividende de 10%, dar cresterea impozitelor pe dobanzi si pe castigurile de capital la 16%, ceea ce ar aduce in plus la buget numai in acest an peste 6.150 miliarde de lei. Totusi, anticipand problemele care vor aparea din majorarea impozitarii dobanzilor si a tranzactiilor cu case si terenuri, guvernul opteaza pentru cresterea treptata, mai intai pana la 10%, si ulterior la 16%. De asemenea, s-ar putea ca in cazul tranzactiilor imobiliare, impozitarea sa se faca diferentiat, in functie de caracterul tranzactiei. Astfel, ar putea fi aplicat un impozit mai mare pentru tranzactiile in scop speculativ - cei care cumpara o casa pentru a o vinde in scurt timp - si un impozit mai mic pentru cei care pastreaza in posesie imobilul respectiv, minimum 3-5 ani. De asemenea, in ce priveste impozitul pe dobanzi, chiar daca acesta este foarte redus, de peste 10 ori mai mic decat in Uniunea Europeana, aceasta cota a fost mentinuta ca un factor de protejare a economiilor populatiei. De aceea, la acest capitol este posibil ca nivelul de impozitare sa nu depaseasca 10% in urmatorii ani.

In Romania, cel mai mic impozit din regiune

Ideea majorarii impozitului pe veniturile de capital a venit in urma incercarii de a identifica surse suplimentare de bani la buget pentru a acoperi gaurile create de introducerea cotei unice de impozitare. Potrivit studiului citat, s-a observat ca, daca in cazul impozitului pe profit si pe veniturile salariale, cotele de impozitare in Romania sunt comparabile cu cele ale tarilor din jur, in ce priveste impozitul pe veniturile de capital, Romania se distinge prin cel mai mic impozit din regiune. Impozitarea veniturilor de capital in Romania se face diferentiat, in functie de natura venitului, astfel: profitul persoanelor juridice este impozitat cu o cota unica de 16%; veniturile din dobanzi sunt impozitate cu o cota de 1% din valoarea acestora, ca si veniturile din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare - cumparare de valuta la termen; veniturile din dividende sunt impozitate cu 10%, iar in cazul venitului impozabil obtinut de catre o persoana fizica in urma lichidarii/dizolvarii unei firme, impozitul este calculat prin aplicarea unei cote de 10%.

Daca la impozitul pe profit, in tarile din jur acesta variaza intre un minim de 15% in Bulgaria si un maxim de 26% in Cehia, cota de 16% practicata in Romania fiind aproape de limita minima, in cazul impozitului pe castigul obtinut din vanzarea de case sau a actiunilor prin intermediul Bursei, tara noastra are de departe cel mai mic impozit din zona, de 1%. In timp ce in Bulgaria variaza intre 10-24%, in Ungaria este de 16%, in Cehia de 26%, iar in Polonia si Slovacia de 19%. La capitolul venituri din dobanzi, Bulgaria si Ungaria nu impoziteaza astfel de venituri, in Cehia impozitul este de 15%, iar in Polonia si Slovacia este de 15%, se mai arata in studiul citat. O situatie aparte se intalneste si in cazul impozitarii dividendelor. Dupa cum se stie, din acest an, romanii platesc un impozit de 10% pe veniturile din dividende. Chiar in conditiile in care acesta a crescut de la 5 la 10%, tot ramane inferior celui din Ungaria, unde este intre 20-35%, din Cehia- 15% si din Polonia si Slovacia -19% si este comparabil cu cel din Bulgaria -intre 7 si 15%, in functie de provenienta capitalului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.