Cinematografia alaturi de productia de televiziune reprezinta o industrie care ofera cateva mii de locuri de munca anual, implica si servicii conexe (transport, petrecerea timpului liber, magazine), plateste impozite si foloseste materie prima din Romania, pentru constructia decorurilor.

Romania, ca si alte tari precum Ungaria sau Cehia, este foarte bine pozitionata pe segmentul ei de bugete si de filme, ceea ce ii ingrijoreaza teribil pe americani.

Incepand cu exercitiul financiar urmator, Tennessee pune la dispozitia industriei cinematografice pachete atractive de cate 10 milioane de dolari, reduceri si alte beneficii.

Decizia ii apartine guvernatorului statului, Phil Bredsen, care a alocat din bugetul fiscal pe 2007 - 26,1 miliarde de dolari - 10 milioane, fond nerambursabil, pentru a-i atrage pe producatorii de film. Suma nu include insa, salariile producatorilor si ale actorilor.

Tennessee a pierdut multe proiecte de film si de televiziune in favoarea Canadei, Romaniei, Louisianei si Carolinei de Nord. Noi nu avem inca atuurile pe care le ofera aceste zone, a afirmat David Bennett, directorul general al Comisiei de film, entertainment si muzica din Tennessee, citat de AP.

"Vom fi foarte buni administratori ai acestor bani si sunt sigur ca ne vor aduce numeroase proiecte intr-un interval de timp foarte scurt" a mai adaugat acesta.

Desi nu au fost stabilite inca limita pana la care va fi acordata finantarea si valoarea discount-ului, Bennett este increzator ca se va incadra undeva intre 13 si 15%, procente comparabile cu cele practicate in Carolina de Nord.

Intre beneficiile oferite de Tennessee se numara si credite suplimentare oferite echipelor pentru angajarea in proiecte a fortei de munca autohtone.

Si California "vaneaza" producatorii de film

Initiativa Statului Tennessee nu este insa singulara. Guvernul californian a dezbatut, anul trecut in plen, o lege care propune instituirea unui fond anual suplimentar de 50 de milioane de dolari pentru finantarea productiilor americane.

In ultimii ani, producatorii de film americani au preferat tari precum Canada, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania.

Acestia sunt "atrasi" de un pachet foarte promitator care contine forta de munca ieftina si calificata, platouri de filmare dotate cu echipament de ultima generatie, curs valutar favorabil, peisaje de vis si orase care pot intruchipa lesne New York-ul sau Los Angeles-ul.

In plus, finantatorii nu sunt tot timpul prezenti la filmari pentru a vedea cum sunt investiti banii lor.
Producatorii americani continua sa prefere platourile romanesti in ciuda faptului ca state precum Louisiana, New Mexico sau New Jersey au implementat facilitati financiare deloc de trecut cu vederea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.