Produsele afectate de inchiderea sistemului sunt Windows 98, Windows 98 Second Edition, si Windows Me (Millennium Edition). Analistii companiei IDC considera ca mai mult de 70 de milioane de useri vor fi afectati de aceasta schimbare. Microsoft si-a incheiat functionalitatea pentru suportul gratuit al acestui trio de produse la sfarsitul anului 2003 dar a continuat sa ofere suport platit si sa aprovizioneze update-uri de securitate. Toate acestea insa, vor lua acum sfarsit.

De la 11 iulie, Microsoft nu-si va mai ajuta userii prin intermediul telefonului in legatura cu problemele pe care acestia le au prin operarea sistemului. Compania va opri de asemenea furnizarea cu update-uri de securitate pentru Windows 98, de la aceeasi data. Suportul tehnic pentru software a fost stabilit sa se incheie in 2003, dar aceasta data a fost modificata datorita protestelor clientilor.

Cei care vor continua totusi sa foloseasca Windows 98 si Me dupa 11 iulie, pot deveni mult mai vulnerabili in fata riscurilor legate de securitate, mai ales ca Microsoft declarase intr-un comunicat ca "punem punct acestui suport pentru ca este un sistem de operare vechi si poate expune clientii la riscuri ridicate de securitate".

Mikko Hyponnen de la compania de securizare F-Secure a precizat ca inca se mai prevad update-uri pentru Windows 98 pentru userii care folosesc pachetul sau anti-virus. "Cu toate acestea, daca vrei sa fii in siguranta cu 98, nu intra online", a adaugat el.

Conform companiei de securitate pentru calculatoare Secure Science, cel putin o banda care se ocupa cu fraude hi-tech din Europa de Est este specializata in slabiciuni ale sistemului de operare Windows 98 si produce virusi care profita de problemele de securitate ale acestuia. Asta se intampla din cauza faptului ca utilizatorii stiu destul de putine despre posibilele pericole si sunt mai in varsta, deci exista o sansa mai mare ca ei sa detina "proprietati" financiare care merita sa fie furate.

Userii Windows 98 care au probleme cu software-ul pot gasi ei insisi raspuns la propriile intrebari prin urmarirea suportului de informatii colectate de pe website-ul Microsoft. Gigantul software a precizat ca datele vor fi tinute "in viata", "cel putin pana la 11 iulie 2007". Astfel, userii sunt grabiti sa-si upgradeze cat de repede posibil sistemul de operare cu unul mult mai sigur, cum ar fi Windows XP.

Acest lucru poate insemna cumpararea unui nou PC pentru cei care au folosit calculatorul cumparat acum opt ani cu Windows 98, preinstalat. De asemenea poate insemna ca ei trebuie sa inlocuiasca sau sa upgradeze orice componenta periferica pe care o folosesc cu vechiul calculator.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.