Faptul ca sectorul constructiilor ramane principalul motor al cresterii economice este scos in evidenta si de ultimele date furnizate de Institutul National de Statistica. Astfel, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in primele cinci luni ale anului cu 15,8% fata de perioada corespunzatoare din anul 2005 si cu 11,8% in luna mai 2006 fata de luna mai 2005. in cea de-a cincea luna a anului curent s-au eliberat 4.700 autorizatii pentru cladiri rezidentiale. Cererea pentru locuinte de lux se mentine superioara ofertei, axate mai ales pe clienti potentiali cu venituri medii.

Profitabilitatea ramane punctul forte al sectorului imobiliar. Se construieste din ce in ce mai putin pentru uz propriu si din ce in ce mai mult pentru a vinde sau a inchiria. Potrivit unui studiu efectuat de firma de consultanta PriceWaterhouseCoopers, Romania este in fruntea topului celor mai profitabile 20 de state europene, tinand cont de profitul potential pentru urmatorii 10 ani din industria real estate. Analistii spun ca o casa in care au fost investiti 175.000 euro ar putea fi vanduta peste 10 ani cu 750.000 euro.

Domina rezidentialul

Un numar din ce in ce mai mare de complexuri rezidentiale au fost dezvoltate in ultimii ani sau se afla in stadiu de proiect sau constructie. Zonele cele mai cautate pentru dezvoltarea de noi ansambluri rezidentiale sunt cele din nordul Capitalei, datorita plusului la capitolul infrastructura: Baneasa, Pipera, Mogosoaia, Corbeanca, Otopeni, Snagov. Preturile depasesc 250.000 euro pentru o casa cu mai mult de patru camere si doua niveluri, ajungand la sume de peste 590.000 de euro in Green Park, langa padurea Baneasa.

Oferta abundenta pentru clasa medie

Clasa medie, cu venituri se cifrate intre 600-1.000 de euro pe luna, beneficiaza de cea mai consistenta oferta imobiliara. Acest tip de imobile sunt dezvoltate in zone ce nu fac parte din zona rezidentiala: Vitan, Drumul Taberei, Militari, Colentina, Titan. Spre exemplu West Park Militari va dezvolta pe trei hectare 500 de apartamente in 10 blocuri. Pretul apartamentelor cu suprafete intre 65-100 mp este cuprins intre 69.000 -103.000 euro, la care se adauga TVA.

In Colentina, complexul Planorama ofera peste 1.100 de locuinte, in patru blocuri turn de 15 etaje, cu preturi care pornesc de la 33.380 de euro plus TVA pentru o garsoniera de 50 mp si ajung la 104.347 de euro, fara TVA, pentru un apartament de cinci camere de 128 mp.

Luxul, la margine de Capitala

Constructorii din zonele de lux merg anul acesta pe constructia de ansambluri de vile, unde cererea este in crestere. Ansamblul Mogosoaia Padure, spre exemplu, ofera 17 vile individuale de mare suprafata, cu loturi generoase de teren. Preturilor pornesc de la 260.000 euro (vilele Martha) si ajung la 300.000 (vila Carla).

In Snagov, complexul SanRemo va fi ridicat de Sakura pe o suprafata de 5.000 de mp. SanRemo va oferi sapte vile cu gradina proprie, la preturi ce se situeaza in jurul sumei de 250.000 de euro.

Un alt proiect important, Baneasa Rezidential, a fost lansat in vara anului trecut si va fi realizat etapizat de compania Baneasa Investments, pana in 2015, tot in partea de nord a Bucurestiului. El va fi realizat pe un teren cu o suprafata de 224 hectare si va include, alaturi de 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile, birouri cu o suprafata de 120.000 de metri patrati, centre comerciale (mall, hypermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole sport, galerii de mobila). Zona rezidentiala va avea o suprafata construita desfasurata de peste un milion de metri patrati.

Case de vis

Recent a fost lansat pe piata romaneasca si conceptul de "casa inteligenta". La baza proiectului se afla conceptul de tehnologizare a locuintelor noi sau reamenajate. Printre superdotarile propuse de casa inteligenta se numara un monitor LCD incastrat in masa (6.000-9.000 euro), televizorul LCD pentru bucatarie de pe care se pot face comenzi pe Internet (4.000 euro) sau telecomanda universala care poate fi programata sa controleze pana la 255 de echipamente diferite (1.000 euro). Conceptul de confort nu este singurul vizat, sistemele de securitate aducand un plus casei inteligente. Acesta inglobeaza "garduri inteligente", supraveghere video, videointerfoane, centrale cu senzori care pot detecta incendii, scurgeri de gaze si apa, miscarea sau geamurile sparte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.