Piata solutiilor software pentru managementul unei afaceri a inregistrat, in ultimii ani, o dezvoltare importanta. Practic, nicio afacere "tare" nu rezista fara sa aiba la baza solutii informatice si de infrastructura de ultima ora, conturand o tendinta de consum din ce in ce mai ridicata in acest segment de afaceri. Cu toate acestea, in momentul de fata, aparitia de noi dezvoltatori autohtoni de solutii ERP (Planificarea Resurselor intreprinderii) implica un risc foarte mare pe piata romaneasca. Costurile de dezvoltare sunt tot mai mari, iar concurenta a devenit foarte stransa.

"Greii" vaneaza si clientii mici

Jucatorii autohtoni care au dezvoltat acest tip de solutii de cel putin 5-6 ani si-au amortizat deja investitia. "A incepe acum dezvoltarea implica un risc foarte mare, deoarece costurile dezvoltarii devin din ce in ce mai mari. Cresc salariile in industria IT, cheltuielile de marketing vor fi si mai multe si, in general, costurile de operare ale firmelor IT se majoreaza", spune Gabriel Mardarasevici, General Manager Ness Romania. in plus, sustine Mardarasevici, exista o presiune foarte mare dinspre actorii globali ai acestei afaceri, SAP, Oracle si Microsoft, care "target-eaza" atat clientii mari si foarte mari, dar creeaza si pachete interesante pentru sectorul clientilor mici si medii, sector care, pana acum, era apanajul solutiilor autohtone.

Atentie la costurile de mentenanta si de actualizare

Dezvoltatorii de solutii ERP spun ca, in functie de complexitatea pe care intentioneaza sa o ofere solutiei, costurile pot varia intre 100.000 de euro si 500.000 de euro. Dar investitia nu se opreste aici, costurile de mentenanta si de actualizare a solutiei cu procedeele de afaceri si cu normele legale insemnand, practic, in permanenta, alocarea din mers a noi resurse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.