Cipru este una dintre cele mai importante destinatii turistice din lume. Acesta poate fi considerat unul dintre motivele pentru care piata imobiliara este scumpa, dar in continua expansiune

Oferta cipriota de pe piata imobiliara este foarte diversificata. Viitorul proprietar va trebui sa parcurga cinci pasi, fara a mai lua in calcul gasirea proprietatii mult dorite. Primul consta in depunerea contractului de vinzare la autoritatea locala care se ocupa de proprietati, in maximum doua luni de la data semnarii lui. Cel de-al doilea vizeaza obtinerea permisului de la Consiliul de Ministri, in urma depunerii unei cereri care trebuie sa includa date personale si financiare si toate detaliile referitoare la proprietatea respectiva.

Dupa aprobarea permisului, trebuie obtinut un document de la banca centrala pentru a confirma ca proprietatea a fost achitata in valuta. Urmatorul pas se face in conformitate cu Legea achizitionarii proprietatilor in Cipru, prin care ministerul va cere urmatoarele documente: contractul de vinzare-cumparare, permisul de la Consiliul de Ministri, documentul de la banca centrala prin care se dovedeste ca plata s-a facut in valuta si actul de proprietate. Dupa depunerea acestor documente urmeaza ultima etapa ce consta in depunerea unui dosar care sa contina mai multe documente la autoritatea legala care se ocupa de proprietati.

Documentele necesare acestui dosar sint: copie dupa permisul de la Consiliul de Ministri, documentul de la banca centrala, chitanta pentru atestarea platii impozitelor aferente, plus un certificat de inregistrare a proprietatii. O data cu depunerea acestui dosar, in prezenta celor doua parti, vinzatorul si cumparatorul, se face transferul definitiv de proprietate.

Taxe si impozite

Dupa definitivarea transferului de proprietate si intrarea in posesia noului proprietar se pune in discutie plata impozitelor si taxelor din Cipru. Acestea se impart in doua categorii si sint aplicate de autoritatea legala care se ocupa de proprietati. Prima categorie se imparte la rindul ei in doua tipuri de taxe care se aplica in timpul procesului de vinzare-cumparare. Prima taxa este pe valoarea proprietatii cumparate si difera in functie de valoare. Pentru o proprietate care valoreaza mai putin de 87.000 de euro taxa este de 3% din aceasta suma, pentru o proprietate care costa intre 87.000 de euro si 174.000 de euro taxa este de 5% , iar daca valoarea proprietatii depaseste 174.000 de euro taxa creste si ea la 8%.

Cea de-a doua este taxa de timbru, este de 1,5% din valoare si trebuie platita cu cel putin 30 de zile inaintea semnarii contractului. Cea de-a doua categorie de taxe sint taxele platite de proprietar, acestea sint anuale si se impart de asemenea in doua categorii: taxa de proprietar, care este cuprinsa intre 104 si 208 euro/an si este incasata de administratia centrala si taxa pe servicii, care este cuprinsa intre 34 si 52 euro/an si este incasata de autoritatile regionale sau municipale.

Partea turca, mai ieftina

Cea mai clara diferentiere a preturilor se poate observa daca analizam preturile proprietatilor din cele doua mari regiuni ale Ciprului: partea de nord, care se afla sub influenta turca, si partea sudica, adica Republica Cipru. Pentru zona de nord putem lua ca reper Famagusta, iar pentru partea de sud zonele reprezentative sint Limassol, Phapos si capitala Nicosia. In Famagusta putem cumpara o garsoniera de 45 mp, construita in 1991, cu pretul de 86.000 de euro, pe cind in celelalte statiuni enumerate mai sus aceeasi garsoniera costa intre 104.000 de euro si 147.000 de euro, singura diferenta fiind anul de constructie a imobilului (in sud se vind de obicei proprietati construite dupa anul 2000).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.