"Comisia urmeaza sa discute miercuri problemele legate de Microsoft si sa decida daca este necesara aplicarea de noi sanctiuni pentru nerespectarea deciziei din martie 2004," a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al Uniunii Europene.

Exista posibilitatea ca executivul european sa aplice o noua amenda, iar aceasta ar putea sa se ridice pana la 2 milioane de euro pe zi, urmand a fi aplicata retroactiv incepand cu 15 decembrie 2005, au declarat anterior oficiali europeni, informeaza NewsIn.

Joi, Comisarul European pe probleme de competitie, Neelie Kroes, a declarat ca nu vede nici o alternativa la aplicarea de noi sanctiuni la adresa companiei americane. Gigantul software Microsoft trebuie sa faca fata acuzatiilor de a fi refuzat sa se conformeze deciziei Uniunii Europene din 2004, in urma careia compania a fost amendata cu 497 de milioane de euro pentru practici anticoncurentiale.

Sanctiunea financiara a fost insotita de impunerea obligatiei ca pana la data de 15 decembrie 2005 Microsoft sa faca publica o documentatie completa despre sistemul de operare Windows, oferind companiilor concurente protocoalele necesare pentru dezvoltarea de aplicatii compatibile cu Windows.

Citeste si:

La sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii Microsoft au facut apel la Comisia Europeana sa nu se grabeasca cu aplicarea unor noi sanctiuni si sa ofere companiei timpul necesar pentru indeplinirea obligatiilor.

�Consider ca Microsoft este angajata intr-un efort sincer si concret de indeplinire a obligatiilor impuse de Comisia Europeana printr-o decizie careia ii lipseste precizia. Am stabilit de comun acord un plan de predare a documentatiei cu sapte termene limita, din care am respectat deja sase, fiind in plin proces de elaborare a ultimului capitol�, a declarat duminica, pentru Financial Times, Brad Smith, avocat Microsoft.

�Avem 300 de specialisti care au fost retrasi din alte proiecte si care fac toate eforturile posibile pentru a finaliza la timp acest ultim capitol�, a adaugat acesta.

In luna aprilie oficialii Microsoft au stabilit impreuna cu Neil Barrett, consilierul pe probleme tehnice al Comisiei Europene, un calendar in sapte etape pentru predarea pe capitole a documentatiei cerute.Termenul a fost prelungit pana in aceasta vara dar Microsoft nu a reusit sa faca publice decat cinci din cele sapte documentatii tehnice cerute de autoritatea europeana, anuntand ca ultimul capitol va fi predat pe data de 18 iulie.