Investitiile straine directe vor putea ajunge in 2005 la peste trei miliarde de euro, dar o data finalizate privatizarile programate, nivelul va fi greu de atins incepand cu 2006, a declarat directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Ruxandra Bandila (foto), informeaza Mediafax. "Previziunile pentru acest an cuprind cu siguranta privatizarea CEC-ului si ce a mai ramas de privatizat din domeniul energetic. La acestea se adauga si proiectele greenfield care vor aparea in 2005", a precizat Bandila. In opinia ei, pentru anii urmatori, va fi greu sa se egaleze fluxul record al investitiilor straine directe din 2004, de 3,7 miliarde de euro si cel preconizat pentru 2005.

Agentia Romana pentru Investitii Straine si-a revizuit recent previziunile in ceea ce priveste volumul investitiilor straine atrase de Romania in acest an, de la 2,6 miliarde de euro, la 3,1 miliarde de euro. "Dupa finalizarea privatizarilor, proiectele greenfield vor avea un rol important la formarea soldului investitiilor straine directe. Romania are insa sanse sa atraga importanti investitori, pentru ca, pe de o parte ofera multe oportunitati de afaceri, iar pe de alta parte stadiul negocierilor cu Uniunea Europeana este avansat si forta de munca este calificata si inca ieftina", a spus directorul executiv al CIS.

Bandila a explicat ca rezultatele obtinute de toate companiile multinationale pe piata romaneasca sunt, de asemenea, un semnal pentru alti investitori sa vina in Romania. "Industria componentelor auto, sectorul bancar si cel al asigurarilor, sectorul imobiliar si al constructiilor ofera multe oportunitati si vor atrage investitori straini importanti", a adaugat Bandila. In plus, ea apreciaza ca un element important pentru a atrage mai multe proiecte greenfield este imbunatatirea infrastructurii mari.

In aceasta luna, CIS va lansa editia pe 2005 a Cartii Albe, in care sunt cuprinse recomandari pentru autoritati privind imbunatatirea mediului de afaceri din Romania. Cartea Alba va fi structurata pe sapte capitole, respectiv taxare, banci si finante, guvernare corporatista, piata de capital, codul muncii, mediu si coruptie. Subiectul coruptie va aparea astfel pentru prima data intr-o Carte Alba editata de CIS.

Cei 92 de membri ai CIS au investit pana in prezent in Romania peste opt miliarde de euro, suma care reprezinta aproximativ doua treimi din volumul total al capitalului strain.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.