Completarea legislatiei din sectorul constructiilor va aduce noi actori in domeniu – firmele specializate in certificare

Cu putini bani si multa stiinta in domeniul constructiilor se poate dezvolta o afacere din certificarea firmelor de constructii. Deocamdata astfel de firme specializate nu exista, insa patronatele din constructii spun ca acestea vor aparea cit de curind. Impulsul il va reprezenta introducerea obligativitatii ca firmele ce participa la licitatii pentru construirea unor obiective din bani publici sa detina certificate acordate de o firma specializata.

Firmele strict specializate, inexistente

Potrivit unui proiect de act normativ initiat de Patronatul Societatilor din Constructii si de Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) si sustinut de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, certificarea se va face doar de catre firme specializate.

"In prezent, in Romania sint active 14-15 firme autohtone si citeva internationale (n.r. - care desfasoara activitati de certificare generala pentru standarde ISO si marcaj CE), insa numarul acestora va creste o data cu introducerea acestei obligativitati", spune Adriana Iftime, director general executiv al PSC.

Certificarea, deschisa doar firmelor pe actiuni

Certificarea firmelor din constructii nu va putea fi efectuata decit de societati pe actiuni private, acreditate de ministerul de resort. Firmele care vor efectua certificarea vor trebui sa respecte normele europene in materie. Organismele de certificare trebuie sa dispuna de o structura organizatorica documentata, care sa confere incredere in certificarile sale si sa garanteze impartialitatea. Este recomandabil ca firmele de certificare sa aiba un sistem de management al calitatii care sa dea incredere in capacitatea sa de a aplica un sistem de certificare corespunzator.

Aceste prevederi generale vor fi completate in perioada urmatoare cu o legislatie care va mai include un regulament privind certificarea, nomenclator de calificare a agentilor economici din constructii, o procedura privind recunoasterea de autoritate a organismelor de certificare, norme metodologice de aplicare a prevederilor regulamentului de certificare a intreprinderilor din constructii, standard privind certificarea calificarii profesionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.