Piata rezidentiala din Romania a cunoscut in ultimii ani o evolutie foarte dinamica. Conform studiului firmei de consultanta PriceWaterhouseCoopers, Romania este in fruntea topului celor mai profitabile 20 de state europene, estimand profitul pentru urmatorii 10 ani din industria real estate.

Analistii pietei imobiliare au aratat ca o casa in care au fost investite fonduri de 175.000 euro ar putea fi vanduta dupa 10 ani cu 750.000 euro.

Zona dicteaza pretul

Ca piata imobiliarelor este in plin proces de maturizare ne-o arata numarul mare de complexuri rezidentiale dezvoltate in ultimii ani. Pornind de la dorintele clientilor, developerii incearca sa ofere o serie de facilitati la preturi pe masura zonelor rezidentiale. Zonele consacrate pentru dezvoltarea de noi ansambluri sunt cele din nordul Capitalei, care au si un plus in infrastructura.

Baneasa, Pipera, Mogosoaia, inclusiv suburbiile mai indepartate (Corbeanca, Otopeni, Snagov) se afla in topul preferintelor bucurestenilor in privinta constructiilor rezidentiale. Aici preturile depasesc cu usurinta 200.000 euro pentru o vila, ajungand la sume de peste 590.000 de euro in Green Park, ansamblu situat in imediata apropiere a Padurii Baneasa.

Cele mai ieftine

Cele mai cautate apartamente sunt cele destinate clasei medii, ale carei venituri se situeaza in jurul a 600-1.000 de euro pe luna. Developerii care si-au indreptat atentia catre acest segment de piata tintesc zone secundare precum: Vitan, Drumul Taberei, Militari, Colentina, Titan. West Park Militari este un proiect imobiliar ce se intinde pe trei hectare si include 500 de apartamente in 10 blocuri asezate intr-o zona cu mult spatiu verde. Proiectul, care promite reinventarea ideii de centru urban, se adreseaza, in principal, clasei medii. Pretul apartamentelor cu suprafete intre 65-100 mp este cuprins intre 69.000 -103.000 euro plus TVA.

La preturi comparabile, se dezvolta in Colentina Complexul Planorama. Acesta promite sa ofere peste 1.100 de locuinte in patru blocuri turn de 15 etaje, in urma unor investitii de circa 70 de milioane de euro. Apartamentele au preturi accesibile care pornesc de la 33.380 de euro plus TVA pentru o garsoniera cu o suprafata totala de 50 mp si ajung la 104.347 de euro, fara TVA, pentru un penthouse de 128 mp. Precontractarea apartamentelor a inceput deja din luna iunie a.c., iar primul imobil va fi gata in aproximativ 18 luni.

Cele mai scumpe

Dezvoltatorii prezenti pe piata rezidentiala din zonele de lux si-au indreptat atentia asupra ansamblurilor de vile. Cererea pentru astfel de spatii de locuit este tot mai mare. Un proiect de anvergura este Ansamblul Mogosoaia Padure. Acesta iese in evidenta in primul rand prin accesul deosebit de rapid si facil.

Ansamblul ofera 17 vile individuale de suprafete ample amplasate pe loturi generoase. Developerul propune mai multe sisteme constructive, astfel incat clientul poate sa opteze pentru modul de realizare a constructiei. In ciuda preturilor mari, de la 260.000 (vilele Martha) pana la 300.000 (vila Carla), majoritatea imobilelor au fost deja achizitionate. Termenul de livrare promis de firma dezvoltatoare, ACED Construct, este sfarsitul anului 2006.

Sakura Imobiliar va construi in principala zona de agrement a Capitalei, in satul Snagov, complexul SanRemo. Construit pe o suprafata de 5.000 de mp, SanRemo ofera 7 vile cu gradina proprie. Preturile complexului, care prin plantele decorative, gazon si peluzele cu flori vrea sa aminteasca de atmosfera celebrului festival de la San Remo, se situeaza in jurul sumei de 250.000 de euro.

200 de mil. euro pentru birouri de lux

Globe Trade Center Romania, subsidiara locala a Globe Trade Center SA, isi va face intrarea pe noi segmente ale pietei, respectiv rezidential si centre comerciale prin derularea mai multor proiecte, cu o valoare totala estimata la peste 200 de mil. euro.

Centrul Comercial Galleria, situat in zona de nord-est a Capitalei, are o suprafata bruta inchiriabila de 60.000 de metri patrati. Proiectul vizeaza construirea unui mall a carui valoare estimativa este de 150 milioane de euro, a unui business park si a unui complex rezidential de birouri Aurora Business Park.

In Bucuresti, compania GTC detine in prezent doua imobile de birouri situate in Piata Victoriei, Europe House si America House. Vanzarea Europe House in 2003 a reprezentat un record absolut pentru piata tranzactiilor imobiliare de la acea vreme: 26 de milioane de euro. Investitia in cladirea rezidentiala a fost foarte profitabila pentru israelienii de la Kardan, fapt ce a dus la achizitionarea unui nou teren in Piata Victoriei, unde s-a dezvoltat America House.

America House are o suprafata totala de aproximativ 40.000 de metri patrati cu investitii de 50 de milioane de euro. Cu jumatate de an inainte de livrarea pe piata, imobilul ajunsese la un grad de ocupare de 75%. Veniturile din chirii, de aproximativ 6,5 milioane de euro anual, ar putea aduce dezvoltatorului in momentul vanzarii peste 90 de milioane de euro, tinand cont de randamentul anual al investitiei de 7% vehiculat pe piata locala. Cu toate acestea, GTC a declarat ca America House nu este de vanzare.

Casa inteligenta sau visul devenit realitate

Compania Avitech, furnizor de servicii integrate si echipamente in domeniul IT pentru segmentul rezidential si corporatist, a lansat pe piata romaneasca conceptul \"casa inteligenta\". La baza proiectului se afla conceptul de tehnologizare a locuintelor noi sau reamenajate.

Printre gadgeturile propuse de casa inteligenta se numara un monitor LCD incastrat in masa (6.000-9.000 euro), televizorul LCD pentru bucatarie de pe care se pot face comenzi pe Internet (4.000 euro) sau telecomanda universala care poate fi programata sa controleze pana la 255 de echipamente diferite (1.000 euro). Conceptul de confort nu este singurul vizat, sistemele de securitate aduc un plus casei inteligente. Acesta inglobeaza \"garduri inteligente\", supraveghere video, videointerfoane, centrale cu senzori care pot detecta incendii, scurgeri de gaze si apa, miscarea sau geamuri sparte.

Baneasa Investments - proiect de mare amploare

Proiectul Baneasa Rezidential, estimat la o valoare de circa 1,2 miliarde euro, a fost anuntat in vara anului trecut si va fi realizat etapizat de compania Baneasa Investments, pana in 2015, in partea de nord a Bucurestiului.

Dezvoltat pe un teren cu o suprafata de 224 hectare, proiectul va include birouri (cu o suprafata de 120.000 de metri patrati), centre comerciale (mall, hypermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole sport, galerii de mobila etc., pe o arie de 170.000 de metri patrati) si 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile. Zona rezidentiala va avea o suprafata construita desfasurata de peste un milion de metri patrati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.