Salariul mediu net pe economie a fost, in luna mai, de 833 de lei noi (237 de euro), in scadere cu 0,7% fata de luna precedenta, iar salariul mediu brut a fost de 1.109 lei noi, arata datele publicate, astazi, de Institutul National de Statistica (INS).

Salariul mediu net in luna mai a crescut cu aproximativ 15,7% fata luna similara a anului trecut, cand a fost de 720 de lei noi. Inflatia anuala a fost in luna mai de 7,26%. La inceputul anului salariul mediu net a fost de 826 de lei noi, transmite INS.

Scaderile salariale din luna mai a anului 2006 au fost cauzate de acordarea unor prime lunare sau ocazionale (Pastele) in luna aprilie, in silvicultura, exploatare forestiera, industria miniera, fabricarea produselor de tutun, fabricarea celulozei si a hartiei, edituri, poligrafie, televiziune si telecomunicatii, industria de aparatura si instrumente medicale, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi, administratie publica, sanatate si asistenta sociala, a informat Institutul de Statistica.

In industria chimica scaderea salariilor a fost provocata de o productivitate mai redusa, comparativ cu lunile precedente, a precizat Statistica.

Datorita primelor acordate in luna mai cresteri salariale s-au inregistrat in industria de prelucrare a titeiului, extractia hidrocarburilor, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria metalurgica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul, hoteluri si restaurante, posta, curierat si invatamant.

Productivitatea sporita a dus la venituri mai mari pentru angajatii din industria textila, tabacarie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria constructiilor nemetalice si a produselor din metal, industria de masini si aparate electrice, constructii. Primele obtinute din profitul net au ridicat salariul celor care lucreaza in intermedierile financiare.

Cele mai mari salarii continua sa ramana cele din sectorul bancar (3.243 de lei noi, salariu mediu net), transporturi aeriene si fabricarea produselor din tutun (1.785 lei noi), industria de prelucrare a titeiului (1.670 lei noi), asigurari si case de pensii (1.552).

Cele mai mici salarii sunt cele din industria textila si industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (505 lei noi, salariu mediu net), hoteluri si restaurante (539 lei noi), tabacirea si finisarea pieilor (542 lei noi) si fabricarea de mobilier (561, salariu mediu net).

Numarul de salariati a crecut in luna mai cu 14.300 de persoane fata de luna aprilie si a ajuns la 4,6 milioane de persoane in firmele cu patru sau mai multi angajati. Cresterile de personal s-au datorat activitatilor sezoniere din agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, hoteluri, restaurante, transport si depozitare.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.