Piata apelor minerale a crescut de sase ori in zece ani, avind cea mai mare crestere in volum din tara

"In ultimii ani industria romaneasca de imbuteliere a cunoscut o dezvoltare dinamica. Dar in ciuda potentialului ridicat al resurselor de apa minerala si a traditiei, Romania a produs in cursul anului trecut ceva mai mult de 950 de milioane de litri, ceea ce se traduce intr-un consum mediu anual pe cap de locuitor de circa 43 de litri. Totodata, tendinta de scadere a ratei de crestere anuala din ultimii trei ani s-a datorat faptului ca puterea de cumparare efectiva nu a mai crescut, dar si aparitiei pe piata a unor ape imbuteliate care sint mult mai ieftine", spune Adrian Feru, director Cercetare Dezvoltare SNAM (Societatea Nationala a Apelor Minerale din Romania).

Vinzari de 260 de milioane de litri

Daca in urma cu 10 ani la noi se imbutelia doar apa minerala carbogazoasa, in prezent exista 8 companii care imbuteliaza ape minerale plate sau decarbogazeificate. Principalii jucatori au investit peste 500 de milioane de dolari si au vindut in 2005 circa 260 de milioane de litri de apa minerala. ‘’Din analiza productiei repartizata pe operatorii din domeniu se observa ca primele 10 marci de apa detin peste 82% din cota de piata, ceea ce indica un grad ridicat de concentrare a productiei pe citeva mari companii. Borsec este liderul marcilor de apa minerala carbogazoasa, in timp ce Izvorul Minunilor detine primul loc pe piata in cazul apelor minerale plate si carbogazificate. Alte marci cu o pondere importanta pe piata sint Dorna, Perla Harghitei, Biborteni, Bucovina, Izvorul Alb, Izvorul Harghita’’, mai spune Feru.

Creste PET-ul

Potrivit datelor SNAM, 83% din productie sint imbuteliate in recipiente din PET, iar 17% in butelii de sticla, remarcindu-se in ultimii ani o crestere spectaculoasa a tendintei de utilizare a recipientelor din PET. Daca inainte de 1992 apa minerala se imbutelia doar in recipiente din sticla, ponderea utilizarii acestui tip de ambalaj a scazut la 69% in 1997, 33% in 2001, ca sa ajunga anul trecut la 17%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.