Astazi demareaza verificarea functionarii sistemelor informatice privind colectarea TVA si a accizelor vor incepe luni. Primul test va fi realizat cu sistemul Comisiei Europene de la Bruxelles, a declarat vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu.

In caz de reusita, putem spune ca Ministerul Finantelor Publice a scapat de un stegulet rosu. Macar atat, daca in ceea ce priveste Codul fiscal, Vladescu pescuieste inca in ape tulburi.

Testarea va dura circa o luna, iar pana la sfarsitul anului vor fi verificari in relatia cu sistemele similare din fiecare stat al UE. El a afirmat ca "nu se pune problema" ca sistemele de comunicare a datelor intre Romania si tarile UE privind accizele si TVA sa nu fie functionale la 1 ianuarie 2007.

In raportul Comisiei Europene de la jumatatea lunii mai domeniul finantelor a primit stegulet rosu, intrucat Romania inregistra intarzieri in aplicarea sistemului informatic, un element important al mecanismului de functionare al UE.

Problema sistemului electronic de colectare a TVA si accizelor a fost mentionata si in raportul din 2005 ca fiind un motiv serios de ingrijorare si ca avand un calendar "extrem de strans" de punere in practica.

Sistemul este extrem de important pentru o tara care adera la UE, pentru ca piata comuna are reguli stricte in ceea ce priveste TVA si accizele, iar aceste doua taxe reprezinta baza sistemului utilizat la calculul contributiei statelor membre la bugetul Uniunii.

In ceea ce priveste Codul fiscal, situatia este mai putin roza, el impotmolindu-se prin parlament, astfel ca, vom intra probabil in Uniunea Europeana fara acest act modificat. Cel mai probabil el va putea intra in vigoare la 1 iunie 2007.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.