Ritmul alert al vietii impune adaptare si solutii alerte. Dependenti de internet, stam conectati cateva ore bune pe zi pentru a comunica, pentru a programa intalniri sau pentru a face afaceri. Industria IT&C trebuie sa se adapteze noilor cerinte, iar mobilitatea este una dintre componentele de care trebuie tinut cont. Tocmai din aceasta cauza, internetul mobil devine una dintre solutiile viabile pentru a raspunde celor mai exigente cerinte.

Operatorii de telecomunicatii din Romania au inceput ofensiva de promovare a internetului mobil. Pana in acest moment, nu reprezinta un succes rasunator pe piata, dar ofertele nu inceteaza sa atraga atentia.

Momentan, patru firme ofera solutii de internet mobil. Pentru a putea beneficia de internet mobil trebuie sa aveti un telefon cu modem GPRS, EDGE sau UMTS incorporat si o legatura cu calculatorul sau laptopul prin infrarosu, bluetooth sau cablu de date. Dar nu este singura varianta. Modemurile de la Vodafone, Orange sau Zapp reprezinta o solutie mai la indemana.

Computere mobile pentru oameni mobili

Specialistii din domeniu au intuit foarte bine nevoia de mobilitate si accesul rapid la resurse (date). Oamenii de afaceri, dar nu numai ei, dispun acum de diferite pachete business concepute special pentru nevoile lor. De pilda, Vodafone, Orange, Zapp sau Click Net de la Romtelecom oferteaza piata cu diverse pachete ce se muleaza pe nevoile consumatorului. Potrivit unui studiu IDC, pentru anul in curs se estimeaza ca un procent de 66% din utilizatorii de internet vor avea echipamente care permit comunicarea mobila.

3G, pe plan mondial

Studiul dat publicitatii de Taylor Nelson Sofres in functie de interesul, in functie de varsta al cetatenilor pentru tehnologia 3G face o constatare mai putin obisnuita: cetatenii din Europa de Est sunt mult interesati de aceasta retea decat occidentalii, de exemplu.

in ceea ce priveste tara noastra, pana in momentul de fata, extinderea serviciului 3G s-a produs in 22 de orase. Tarifele practicate de companiile de telecomunicatii au in componenta minute incluse pentru apelurile video, audio, trafic voce, audio, internet, iar abonamentul costa intre 28-33 de dolari. Piata telefoanelor compatibile cu aceasta tehnologie s-a diversificat, in aceasta categorie fiind incluse mai multe modele ce costa intre 200-500 de dolari.

Noi tehnologii

Competitorii de pe piata locala utilizeza modemurile PCMCIA (Mobile Office Card de la Orange sau Mobile Connect 3G Card de la Vodafone), metode care sunt la indemana oricui. Vitezele de transfer nu sunt foarte mari (aproximativ 53,6 kbps prin GPRS, 176 kbps in cazul EDGE si circa 384 kbps pentru 3G). Modemul de la Zapp, EVDO 1X, poate atinge viteze de navigare de pana la 2,4 Mbps.

Specialistii apreciaza ca trendul transmisiilor de date wireless se va mentine foarte puternic in urmatorii ani si venirea tehnologiilor de tip WiMAX, CDMA2000 si UMTS nu vor face decat sa mareasca acest decalaj intre fix prin fire si radio mobil sau semi-mobil.

Potrivit unui studiu ANRC (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii), la sfarsitul lui 2003 aveam 493.534 de conexiuni la internet, iar la sfarsitul primului trimestru al lui 2005 aveam 1.931.455 de conexiuni. Evolutia conexiunilor prin dial-up la puncte mobile - GPRS, la CDMA2000/EV-DO, la UMTS si Wi-Fi este destul de interesanta. La sfarsitul anului 2003 erau 208.922 puncte de acces wireless la internet reprezentand aproximativ 42% din totalul conexiunilor. La sfarsitul primului semestru al lui 2005 s-au inregistrat cu 1.346.990 de conexiuni, adica aproape 70% din conexiuni realizate prin dial-up la puncte mobile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.