In perioada verii si nu numai, romanii cu studii medii si superioare isi pot gasi destul de usor o slujba temporara.

Fie ca sint studenti sau au deja doi, trei ani experienta, romanii care nu au deja o slujba permanenta pot gasi destul de multe oferte de munca pe perioade limitate. Pentru cei cu studii medii si superioare, care cunosc foarte bine cel putin o limba straina, salariile pot ajunge pina la 800 de euro pe luna.

Mai mult, daca se descurca bine, acestia au mari sanse de a deveni angajati permanenti ai companiilor unde lucreaza initial pe o perioada determinata. Perspectivele sint din ce in ce mai interesante. "Piata este in crestere, pentru ca tot mai multe companii au inteles scopul acestui serviciu, ca este perfect legal. Acum cererile ne parvin nu numai de la multinationale, ci si de la firmele romanesti. Chiar si firmele mici sint interesate de acest serviciu", ne-a declarat Dacian Chilat, Manager Bucuresti Vest la agentia de recrutare Adecco.

Slujbe de vacanta

Chiar daca mare parte dintre joburile temporare sint valabile tot timpul anului, vara este in general o perioada prolifica pentru cei care nu tin neaparat la vacanta. Pe linga meseriile prin definitie sezoniere, cum ar fi cele din turism sau din constructii, exista foarte multe oferte de slujba ce presupun o activitate de secretariat sau contabilitate. De asemenea, numeroase companii cauta receptioneri, operatori de baze de date sau persoane care sa se ocupe de arhivarea unor documente sau de inventarierea unor stocuri de diverse produse.

"Vara se gasesc foarte multe astfel de slujbe, pentru ca titularii posturilor respective pleaca in concediu. Este o mare oportunitate pentru tinerii absolventi de facultate care doresc sa intre in contact cu firma respectiva, mai ales ca exista sanse foarte mari ca, dupa aceea, sa li se propuna un job stabil", sustine Madalina Motora, Communication Coordinator la agentia de recrutare Manpower Romania.

Salarii de la 250 la 800 de euro

In ceea ce priveste nivelul salariilor, conform legii, persoanele angajate pe o perioada limitata au aceleasi drepturi ca si cele cu contract permanent de munca si ocupa o pozitie similara. Astfel, o secretara poate cistiga de la 250 de euro net pina la 400 de euro net. "O secretara care cunoaste doar engleza va primi un salariu mai mic decit o persoana care cunoaste limbi mai putin folosite, precum germana, italiana sau franceza.

De asemenea, la stabilirea salariului intervine si experienta", mai spune reprezentantul Adecco. Salariul unui operator de baze de date porneste, de obicei, de la 7 milioane de lei net. Acesta nu trebuie insa sa aiba studii supe-rioare, diploma de liceu si cunostinte legate de operare in pachetul Office putind fi suficiente.

O slujba temporara isi pot gasi destul de usor si contabilii sau chiar studentii la ASE, care au ceva experienta in domeniu. Salariul acestora porneste de la 250-300 de euro. De asemenea un Assistant Manager poate cistiga pina la 800 de euro pe luna, daca stie mai multe limbi straine mai putin utilizate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.