Unde merita sa investim: in Romania sau in Ungaria? Globalizare are si efectele ei pozitive: oricine poate realiza o investitie intr-o alta tara si cum o investitie poate fi reprezentata si de achizitionarea unui apartament, sunt sanse bune sa obtineti si profit. Dar in momentul luarii unei decizii trebuie luati in calcul mai multi factori care vor influenta in mod direct sau indirect soarta banilor dumneavostra

Cu ocazia Forumului Romano-Ungar ce a avut loc la Cluj Napoca, Coface Romania impreuna cu Coface Ungaria a elaborat studiul comparativ al mediului de afaceri din Romania si Ungaria. Studiul si-a propus analiza aspectelor ce acopera partea macroeconomica precum si cea microeconomica, aspecte care influenteaza mediile de afaceri din cele doua tari.

Riscul de tara, productivitatea muncitorilor, tenditia de evolutie a inflatiei, comportamentul firmelor in ceea ce priveste achitarea platilor, taxele si impozitile valabile in tara respectiva, conditiile de contractare ale unui credit si istoricul afacerilor din anumite sectoare economice reprezinta doar cativa din factorii care trebuiesc luati in considerare in momentul in care va ganditi la o investitie intr-o tara straina.

Un maghiar produce de 2,4 ori mai mult decat un roman

Un angajat maghiar produce mai mult decat dublu comparativ cu un angajat roman. Numeroase companii multinationale au abandonat investitiile in Romania datorita gradului redus de productivitate. Desi productivitatea muncii nu depinde doar de angajatul in sine cat si de tehnologii sau de deciziile manageriale ale conducerii, per ansamblul unei tari productivitatea poate fi observata in Produsul Intern Brut (PIB).

Astfel, studiul Coface releva ca desi numarul de locuitori ai Romaniei este mult mai ridicat, PIB-ul tarii noastre este de numai 79.3 miliarde de euro, in comparatie cu 87.8 miliarde de euro inregistrat de Ungaria. De asemenea, in ceea ce priveste nivelul PIB/ capita, acesta se situeaza in jurul valorii de 3.660 de euro in Romania, respectiv 8.700 de euro in cazul Ungariei. Se estimeaza insa ca PIB-ul Romaniei va cunoaste o dinamica superioara celui al Ungariei, cu pana la 1.5% mai mult, in urmatorii doi ani.

In ceea ce priveste situatia macroeconomica din Ungaria, PIB-ul isi va mentine tendinta de crestere anuala de 4.3% in urmatorii ani datorita cresterii semnificative a exporturilor (aproximativ 50. milioane Euro in 2005, fata de 22.000 milioane Euro in 2005 in Romania), cresterii investitiilor in sectorul privat, cresterii salariului minim, cresterii continue a creditelor, fondurilor Europene si cresterii veniturilor populatiei datorita scaderii TVA de la 25% la 20% incepand din Ianuarie 2006.

'Nivelul PIB-ului pe locuitor, net superior Romaniei, atins de Ungaria este justificat prin prisma faptului ca Ungaria este o piata matura, care a incheiat deja procesul de tranzitie. Mediul de afaceri ungar este extrem de competitiv, caracterizat de o puternica concurenta vest-europeana, dar si o crestere a concurentei interne. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, inca inainte de 1995, Ungaria a aplicat reforme semnificative in economie, atragand un volum important de investitii straine, fiind un lider in regiune, pe cand Romania se afla inca intr-o perioada economica confuza, caracterizata de derapaje macroeconomice majore', declara Cristian Ionescu, Director General Coface Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.