BNR a decis sa franeze si creditarea in moneda nationala. Ingrijorarea este cauzata de cresterea deficitului bugetar si de avantul consumului

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, in sedinta de marti, majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5% la 8,75% pe an, a anuntat, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. De asemenea, BNR a decis majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 16% la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2006.

BNR va continua, totodata, sa exercite un control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata, informeaza Rompres.

Consiliul de administratie al BNR va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze pentru atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.

Potrivit guvernatorului BNR, analiza celor mai recente date statistice indica in continuare o dinamica accentuata a cererii interne, ca urmare a expansiunii nesustenabile a consumului pe fondul intensificarii ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in special a componentei in moneda nationala, si al adancirii dezechilibrului extern.

Creditul neguvernamental in lei acordat populatiei a consemnat o crestere in termeni reali de 110,5% in luna mai a.c. fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Preconizata majorare a cheltuielilor guvernamentale va amplifica suplimentar presiunile exercitate de cererea interna, atat asupra deficitului extern, cat si asupra inflatiei, ceea ce impune sporirea restrictivitatii politicii monetare, a avertizat Isarescu, motivand decizia Consiliului de administratie de a majora rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5% la 8,75% pe an.

Isarescu a explicat ca aceste decizii vor actiona in directia intaririi politicii monetare, inclusiv prin efectul asupra anticipatiilor inflationiste, si vor contribui la consolidarea procesului de dezinflatie astfel ca inflatia sa convearga catre tinta de 4% in cursul anului 2007.

Banca Nationala va continua sa monitorizeze cu vigilenta evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 9 august 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.