Aprecierea monedei nationale in fata euro provoaca pierderi mari exportatorilor. Asociatia nationala de profil acuza BNR ca a lasat exportul la mina ruletei cursului de schimb. La 3 luni de la liberalizarea cursului, ANEIR cere masuri soc.

Deficitul comercial al Romaniei a depasit, in 2004, 7 miliarde de euro. Diferenta dintre valoarea marfurilor importate si cea a vinzarilor de produse in strainatate s-a ridicat, anul trecut, la 7,34 miliarde de euro, in crestere cu 31,4% fata de nivelul consemnat in 2003. Potrivit unui comunicat al statisticii, in perioada ianuarie - decembrie Romania a realizat importuri in suma de 26,3 miliarde euro, cu 24% peste intrarile din 2003. In aceeasi perioada, exporturile au avansat cu 21,3%, pina la 18,9 miliarde de euro. Deficitul comercial a crescut mai puternic in ultimele luni din anul trecut, pe fondul intaririi leului. Datele din decembrie releva un nou record negativ anual, deficitul comercial depasind un miliard de euro.

Pierderi de un miliard de euro

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) pune pe seama aprecierii leului pierderi estimate la circa un miliard de euro pentru societatile exportatoare si o posibila crestere a ratei somajului la 25%. "Peste un milion de angajati, care lucreaza pentru export, isi pot pierde, in perioada urmatoare, locul de munca", se arata intr-un comunicat al Asociatiei. BNR este acuzata ca "a aruncat pe spatele exportatorilor toate ezitarile sale acumulate in politica dobinzilor si a cursului de schimb". Potrivit ANEIR actuala intarire brusca a leului cu pina la 20% fata de nivelul maxim al cotatiilor valutare din 2004 putea fi prevenita daca Banca Centrala ar fi actionat constant dupa anul 2000 pentru reducerea intr-o mai strinsa corelatie a dobinzilor cu reevaluarea monedei nationale. La rindul lor, bancile comerciale au afectat negativ activitatea exportatorilor prin nivelul inalt al dobinzilor la credite.

Se cere aminarea liberalizarii contului de capital

ANEIR apreciaza ca BNR s-a dovedit neputincioasa in a stopa intrarile de capital speculativ pe piata valutara romaneasca si considera ca este necesara aminarea liberalizarii contului curent. Solutia pentru salvarea exporturilor ar putea veni din partea BNR, printr-o "masura soc" pe piata dobinzilor, sau de la Guvern, prin compensatii fiscale pentru investitiile in competitivitate sau impozitarea excesiva a fortei de munca. Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania mai propune, dupa definitivarea bugetului pe 2005, majorarea fondurilor pentru sistemul de sustinere si promovare a exporturilor, inclusiv din sumele incasate de stat prin procesul de privatizare, fonduri destinate capitalizarii Eximbank si finantarii instrumentelor legale de sprijin pentru exportatori.

BNR spune ca a avertizat din timp

Reprezentantii Bancii Centrale spun ca BNR a atras din timp atentia ca va veni momentul incetarii subventiei prin curs. "Este a doua interventie printr-un comunicat al ANEIR, in care-si varsa naduful pe Banca Nationala. Realitatea este ca exportatorii au pierdut o subventie. Prin aceasta subventie si-au alimentat competitivitatea ani de zile.

Dupa ce BNR si-a rarit interventiile pe piata valutara din motive care nu au nici o legatura cu exportatorii, aceasta subventie si-a epuizat filonul. Pe de a alta parte, mai este si aspectul de aparare impotriva riscurilor valutare. Acestea exista in intreaga lume si orice exportator trebuie sa-si ia masuri." - afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.