Radu Gratian Ghetea: "Batalia pentru suprematie pe retail inca nu s-a terminat"

Lupta pentru cota de piata se da pe retail, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea la seminarul "Banking on Romania", organizat de cotidianul britanic Financial Times. Oficialul ARB a dezvaluit ca bancile pregatesc ajustari in "laboratoarele proprii" pentru a spori atractivitatea produselor si a contrabalansa masurile restrictive luate de banca centrala. Produsele bancare destinate populatiei au fost in ultimii ani motorul cresterii sustinute a sistemului bancar romanesc.

Potrivit viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, creditele acordate persoanelor fizice au avansat in perioada martie 2005-martie 2006 cu 72%, componenta de consum inregistrand o crestere de peste 90%. Cu toate ca finantarile ipotecare si imobiliare au inca o pondere mica in totalul creditarii, bancherii considera ca aceste produse reprezinta viitorul in retailul bancar. "In viitorul apropiat vom asista la o schimbare in structura creditelor de retail. Raportul creditelor (n.r. - de consum/ipotecare, imobiliare) se va schimba", considera presedintele BCR, Nicolae Danila.

Reactii "adverse" la aparitia noilor jucatori

Aparitia acestor jucatori versati a produs mutatii importante, a spus Radu Gratian Ghetea referindu-se la intrarea pe piata romaneasca a retail-ilor nebancari precum Cetelem sau GE Money. In aceste conditii bancile vor fi nevoite sa se adapteze pentru a se mentine la un nivel ridicat. In multe dintre bancile romanesti creditul de consum si-a pierdut din valente, considera Ghetea. Creditul pentru nevoi personale este reactia directa a bancilor la intruziunea societatilor de credit nebancare. Faptul ca, in cazul finantarilor personale, banca nu tine cont de destinatia banilor face ca aceste produse sa fie mult mai atractive pentru clienti. In acest fel pierderile determinate de concurenta pot fi recuperate prin diversificarea portofoliului de produse. Introducerea unor facilitati pe cardurile de credit sau debit este o alta solutie.

Concurenta neloiala

Institutiile financiare nebancare au fost lasate de BNR sa zburde in timp ce noi, bancherii, eram obligati sa respectam cerintele bancii centrale, considera Ghetea. Pentru a limita expansiunea creditarii Banca Centrala a decis, printre altele, majorarea repetata a rezervei valutare minime impuse bancilor (situata in prezent la 40%), si impunerea unui plafon maxim de indatorare de 40 de procente.

Mai mult, potrivit unei declaratii recente a guvernatorului Isarescu BNR ar putea decide majorarea cu inca 5 puncte procentuale a rezervei valutare minime. In timp ce bancile au fost nevoite sa respecte rigorile impuse de "legiuitor" creditul dosar cu buletinul s-a practicat din plin fara restrictii, a adaugat presedintele ARB. In aceste conditii, noii intrati pe piata de retail s-au dezvoltat intr-un cadru legislativ mult mai permisiv decat cel creat pentru bancile comerciale. In prezent Banca Centrala a emis o serie de norme care reglementeaza infiintarea si functionarea institutiilor financiare nebancare.

Se schimba polii

Raportul dintre creditele de consum si cele imobiliare/ipotecare se va schimba in viitorul apropiat, apreciaza Nicolae Danila, presedintele celui mai mare jucator din piata. Acesta anticipeaza ca o mare parte a finantarilor vor fi credite ipotecare si imobiliare. Schimbarea nu ar fi deloc anormala in conditiile in care, la nivelul tarilor membre UE, ipotecarele ocupa mai mult de 70% din totalul finantarilor. In Romania, potrivit datelor BNR, creditul ipotecar a avansat usor pana la aproximativ 30 de procente.

Mai este loc pe piata

Intr-o alta ordine de idei, presedintele CEC, Eugen Radulescu apreciaza ca retaileri nebancari nu sunt un motiv serios de ingrijorare in conditiile in care piata romaneasca de profil are inca un potential semnificativ. "Piata are loc. CEC si-a triplat intr-un singur an portofoliul de credite de retail. Avem inca foarte mult loc de crestere" a spus Radulescu. De altfel, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni considera ca aparitia noilor jucatori este tocmai un raspuns la existenta unei piete cu o capacitate mare de expansiune. Desi nivelul creditarii a crescut accelerat in ultimii ani, gradul de bancarizare ramane, in Romania unul dintre cele mai mici din Europa (1 cincime din tarile UE si jumatate din media Europei de Sud-Est).

In ciuda greutatilor, sectorul IMM va creste

Nepermis de multe intreprinderi mici si mijlocii sunt necalificate pentru a beneficia de credite, a declarat Radu Gratian Ghetea. Totusi, considera oficialul ARB, interesul bancilor pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si a proiectelor de stat va creste in perioada urmatoare. Sunt banci care se declara dedicate IMM-urilor. Pe masura ce ne apropiem de aderare, aceasta concurenta pentru atragerea IMM-urilor se va intensifica", a spus Ghetea.

El a apreciat ca, in paralel, se va intensifica si concurenta pentru finantarea proiectelor de stat. "Vrem ca bancile romanesti sa fie parteneri in proiecte mari, in special in cadrul celor din infrastructura", a precizat Ghetea. Totodata, presedintele ARB a atras atentia asupra importantei finantarii afacerilor din sectorul agricol.

"Cred ca intr-un viitor apropiat, Romania, ca tara europeana, va trebui sa traga foloasele de pe urma potentialului agricol dezvoltat. In acest moment, exista banci care finanteaza agricultura, dar nu la un nivel care sa asigure necesarul", a afirmat Ghetea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.