Ieri, euro a coborat la 37.212 lei, cel mai mic nivel inregistrat dupa ce Banca Centrala a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie 2004, ca-si va limita interventiile pe piata valutara. Jucatorii de pe piata valutara sustin ca, ieri, cursul euro a fost stabil si nu s-au inregistrat caderi in gol, ba chiar din contra: euro a crescut pana la 37.300 lei spre sfarsitul zilei. Totusi, dealerii bancilor asteapta cu sufletul la gura sa vada daca Banca Centrala isi va face simtita prezenta pe piata in zilele urmatoare. Pentru ca, pana acum, BNR a gasit de cuviinta sa faca exceptie de la noua regula a neinterventionismului ori de cate ori cursul a coborat sub 37.000 lei. Potrivit dealerilor, comportamentul BNR va fi mult mult mai usor de anticipat daca banca va interveni pe piata din nou pentru a impinge in sus cursul euro prin cumparari masive de valuta, daca este atins pragul de alarma de 36.500-36.700 presupus de dealeri. "Si la inceputul lui decembrie 2004, si la sfarsitul lunii trecute, Banca Centrala a intrat pe piata in momentul in care euro a coborat pe piata valutara la 36.500-36.700 lei", aminteste un dealer.

Daca asteptarile jucatorilor din piata valutara se adeveresc - euro va cobori pana la acest nivel, iar BNR va interveni pe piata - dealerii ar putea fi mult mai aproape de "decodarea" noii strategii in materie de curs. Totusi, interventia BNR risca sa fie lasata in umbra sau chiar amanata de cumparari masive din partea importatorilor. "Am primit mai multe semnale din partea importatorilor cum ca acestia ar fi interesati sa cumpere valuta in momentul in care cursul ajunge la 37.000 lei", marturiseste dealerul unei banci.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.