La ordinul Ministerului Economiei, Electrica a reziliat toate contractele cu furnizorii privati de energie electrica. Pentru a-si acoperi necesarul destinat consumatorilor eligibili, compania a recurs la piata contractelor bilaterale (OPCOM), organizand nu mai putin de 8 licitatii pe parcursul a doua zile. Dintre acestea, doar una singura a fost adjudecata, dar, ulterior, firma castigatoare s-a retras. Niciuna dintre companiile producatoare de energie, aflate tot in subordinea MEC, nu a fost pre-zenta la oferta Electrica.

Lovitura aplicata furnizorilor privati de energie s-a intors ca un bumerang impotriva Electrica, care va fi nevoita sa-si acopere deficitul din licitatiile organizate pe piata pentru ziua urmatoare. Efectele majore ale deciziei amintite se vor vedea insa si mai bine peste o luna, o luna si jumatate, cand Centrala Nucleara de la Cernavoda va intra in revizie aproape patru saptamani, lucru valabil si pentru alte capacitati de productie. In aceste conditii, Electrica se va vedea in postura de a cumpara energie nu la pretul pe care il doreste, ci la un pret mai mare, fapt ce ar putea duce si la o majorare a energiei livrate consumatorilor eligibili. Asta in cazul in care statul, prin intermediul Ministerul

ui Economiei, nu-si va baga din nou coada in piata si va obliga producatorii sa vanda energie catre Electrica la un pret impus. In aceste conditii, obiectivul de a realiza in Romania o bursa regionala de energie (pentru zona Balcanilor) s-a dus pe apa sambetei. O piata care nu se ghideaza dupa mecanismele cererii si ofertei nu este piata, lucru pe care traderii de energie deja l-au perceput cu privire la Romania.

Producatorii zic "pas"

Consecintele rezilierii contractelor cu furnizorii privati nu se opresc insa la cele amintite mai sus. Surse din piata sustin ca, in momentul de fata, Electrica are restante de cel putin o luna la plata contractelor incheiate cu furnizorii privati. Din aceasta postura, este greu de crezut ca producatorii de energie se vor inghesui sa vanda catre Electrica, mai ales ca viitoarele contracte nu prevad nici plata in avans si nici asigurarea cu garantii bancare, asa cum a fost in cazul contractelor reziliate.

Directorul general de la Electrica, Nicolae Coroiu, declara, inainte de organizarea celor 8 sedinte de licitatie, ca spera ca unul dintre contractori sa fie Nuclearelectrica, producator cu care societatea a avut un contract de livrare ce expira la sfarsitul acestei luni. Numai ca Nuclearelectrica a zis "pas" la licitatie, asa cum au zis si ceilalti furnizori prezenti in piata. Cine ar risca, in actualele conditii? Teoretic, tot niste furnizori privati, de care Electrica tocmai s-a debarasat. Asta in conditiile in care nu intervine din nou patronul, adica statul roman.

Pretul fix nu este agreat

Un alt motiv pentru care licitatiile Electrica au ramas in aer este legat de faptul ca societatea a solicitat pentru viitoarele contracte un pret fix, pe un an, lucru care nu se face in niciun caz la jumatatea anului in curs. Cu alte cuvinte, niciun producator sau furnizor nu risca sa incheie acum un contract cu durata de un an la un pret fix, in conditiile in care pretul de productie poate creste in primul rand din cauza majorarii preturilor combustibililor. Mai mult decat atat, nimeni nu poate sti acum care vor fi nivelurile de pret reglementat, acestea reprezentand principalul indicator pe piata de energie.

Spre exemplu, complexurile energetice Turceni si Rovinari, implicate in scandalul energiei, puteau participa la licitatia Electrica doar asumandu-si niste riscuri. Un pret stabilit acum ar putea sa fie sub pretul reglementat de anul viitor, ceea ce ar cadea sub incidenta controlului Curtii de Conturi.

In consecinta, date fiind conditiile in care Electrica a fost obligata sa intre pe piata contractelor bilaterale, urmatoarea miscare va fi recurgerea la piata pentru ziua urmatoare, unde lucrurile nu sunt deloc simple. In momentul de fata, pe piata contractelor bilaterale organizata de OPCOM (viitoarea bursa de energie) se tranzactioneaza circa 2-3% din totalul contractelor cu energie. Pe piata pentru ziua urmatoare, nivelul este de circa 8%, procent care se va dubla cu siguranta dupa intrarea Electrica pe aceasta piata. Aparent pare un lucru bun, in fond situatia este mult mai complicata.

Un rau nu se indreapta cu alt rau

Decizia Electrica de a rezilia contractele cu furnizorii privati de energie este o consecinta directa a scandalurilor legate de contractele incheiate de complexurile energetice Rovinari si Turceni cu sase furnizori privati, asa-zisii "baieti destepti". Este clar ca acestia au profitat de lipsa unor reglementari clare in piata pentru a da cateva tunuri puternice. Raportul Corpului de Control al ministrului dovedeste acest lucru.

Ce nu se spune este faptul ca, cel putin din cate se cunosc, "baietii destepti" nu au incalcat nicio lege, ci au profitat de lipsurile ei. Firesc ar fi fost ca, in aceste conditii, ministerul sa intervina prin reglementari de natura sa repare lucrurile, si nu prin amestecul in piata si in contractele deja semnate. "S-a aplicat o solutie tipic romaneasca", spun majoritatea furnizorilor, care au fost amestecati in aceeasi oala cu "baietii destepti" si aratati cu degetul ca profitori.

O piata de energie corecta nu poate functiona insa fara traderi. Este foarte adevarat ca o mica parte din acestia au profitat din plin de conjunctura actuala, dar pentru a indrepta lucrurile trebuie luati in considerare mai multi factori. Unul dintre ei este privatizarea producatorilor de energie, cum ar fi complexurile Turceni si Rovinari, si nu tinerea lor sub tutela statului. Din aceasta pozitie se dau de fapt cele mai mari tunuri financiare, asa cum s-a intamplat si in cazul scandalului amintit. Luate la puricat, contractele incheiate pe termen lung de producatorii de energie, indeosebi energie ieftina, vor dezvalui surprize si mai mari. Atunci ce se va intampla? Se va bulversa iarasi piata prin decizii centralizate?

Contractele grele ocolesc piata

Cantitatea de energie pe care Electrica a pierdut-o in urma rezilierii contractelor cu "baietii destepti" este de circa 3,7 milioane MWh (3.700 GWh), ceea ce reprezinta in jur de 12,3% din cantitatea de energie pe care o vinde Electrica intr-un an. Trebuie precizat ca energia cumparata de la furnizorii privati de catre Electrica e destinata exclusiv consumatorilor eligibili si in niciun caz populatiei, care cumpara energia la preturi reglementate. De la Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) au primit licenta de furnizare aproape 200 de societati.

Interesant este ca, pe piata contractelor bilaterale administrata de OPCOM, viitoarea bursa de energie, actioneaza doar 74 de companii, aici fiind inclusi si producatorii, si furnizorii. Cea mai mare parte a contractelor au fost semnate in afara acestei piete. Tot printr-o decizie a MEC, producatorii de electricitate aflati in proprietatea statului (acestia sunt majoritari) nu mai au voie sa vanda energia disponibila decat prin intermediul bursei. In cazul contractelor deja incheiate nu s-a intervenit insa, fiind vorba doar de energia disponibila. Or, problemele de aici pornesc si acest lucru se stie nu de azi, de ieri.

Director in dilema

"Timp sa mai facem o licitatie nu mai avem. Cred ca, cu acordul ministrului (economiei - n.r.), vom continua contractele vechi cu producatorii sau incercam sa negociem contracte noi, iar in august vom organiza alte licitatii pe bursa", a declarat vineri agentiei Mediafax directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu (foto). "Avem o propunere concreta de la Rovinari, urmand sa prelungim prin act aditional contractul cu Nuclearelectrica, iar cu Turceni sa il extindem la alte valori si cantitati. Marti sau miercuri vom avea toata cantitatea necesara", a precizat Coroiu.

Intrebat cum explica absenta producatorilor de la aceste licitatii de la bursa, directorul Electrica a spus ca o posibila explicatie ar fi ca acestia au in derulare deja contracte importante. "Poate nu au putut sa anuleze, dupa dispozitia ministrului, anumite contracte pe care mizau", a adaugat Coroiu.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.