Compania Nuclearelectrica, operatorul Centralei de la Cernavoda, a primit pana vineri, la termenul limita, 15 scrisori de interes de la 16 companii interesate sa participe la finalizarea grupurilor 3 si 4 ale centralei nuclear-electrice.

Operatorul centralei, compania Nuclearelectrica, a anuntat ca firmele interesate sunt Electrabel Belgia, Electrica Romania, RWE Power Germania, E.ON Energy Germania, Enel Italia, Iberdrola Spania, KHNP Coreea de Sud, AES Romenergia SUA, Ansaldo Italia in consortiu cu AECL Canada, Unit International Belgia - Turcia, Cerna Hora Cehia, Gabriel Resources Canada, AFEN Romania, Alro Romania, ASAM -TESS Conex Iasi Romania, informeaza Mediafax. Potrivit Nuclearelectrica, toate companiile care au depus scrisori de interes vor fi notificate asupra calificarii pana pe 30 iunie.

Director general adjunct al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, director de proiect pentru Unitatile 3 si 4, a declarat recent ca autoritatile romane intentioneaza sa selecteze 4-5 companii pe lista scurta a investitorilor care vor participa la compania de proiect pentru unitatile 3 si 4.

Companiile selectate de catre comisia din cadrul Ministerului Economiei si Comertului pe lista scurta vor depune pana la sfarsitul lunii iulie oferte angajante si vor incepe negocierile. Firmele trebuie sa contribuie cu minimum 50 de milioane de euro in numerar la capitalul companiei de proiect.

Statul nu vrea investitor majoritar

Nuclearelectrica, operatorul Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda si posibil operator al grupurilor 3 si 4, va participa la constituirea noii societati cu activele existente, constructiile de pe santiere, inclusiv terenul, si probabil cu prima incarcatura de apa grea. Compania de proiect va trebui sa detina un capital social initial de circa 650 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 30% din valoarea totala a investitiei, de 2,2 miliarde de euro.

Restul finantarii va fi asigurat prin credite, astfel ca una dintre conditiile de eligibilitate este ca potentialii investitori sa fie cotati de agentiile de rating Moody’s, Standard & Poor's sau Fitch. Statul nu vrea sa existe un investitor majoritar, pentru ca nici unul dintre participanti sa nu poata impune unilateral politica viitoarei companii. Infiintarea companiei, ca societate inregistrata in Romania, ar putea fi finalizata in luna octombrie a acestui an.

Reactoarele 3 si 4, investitie de 2,2 mld. Euro

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, care necesita costuri estimate la 2,2 miliarde de euro. O serie de banci, printre care BRD-Groupe Societe Generale, Merrill Lynch, Calyon si Fortis Bank, si-au manifestat deja intentia de a finanta lucrarile de la Cernavoda.

Potrivit Nucleaerelectrica, finantarea ar putea fi asigurata in 2007, astfel incat lucrarile la Unitatea 3 sa inceapa la 1 ianuarie 2008. Constructia celui de-al patrulea reactor este programata sa inceapa in luna septembrie a anului 2008.

Investitorii isi vor recupera sumele alocate in cadrul proiectului prin achizitia de energie electrica la costurile de productie, in cote corespunzatoare participatiei la capitalul companiei de proiect. Grupurile 3 si 4 ar urma sa vanda energie la un pret cuprins intre 30 si 45 de euro pe MWh.

A doua licitatie

La sfarsitul anului 2004 au fost selectate firmele LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL - Canada, Hidro Nuclear & Power - Coreea de Sud, Grupul Tender - Romania si AEFM.

Cu toate acestea, MEC a decis reluarea procesului, pentru a permite si altor companii interesate sa participe, introducand insa obligatia de a contribui exclusiv cu numerar la constituirea companiei de proiect.

Lucrarile vor fi executate de un contractor principal, care sa execute proiecte la cheie, companie ce va fi selectata pana la sfarsitul acestui an si care isi va asuma responsabilitatea intregului proiect.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.
In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de energie electrica. Lucrarile la Unitatea 2 sunt in curs, iar dupa punerea in functiune a acesteia, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.

MEC a aratat recent ca Unitatea 2 va incepe sa livreze energie electrica sistemului energetic national la inceputul lunii aprilie 2007, fara sa precizeze data inceperii exploatarii comerciale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.