Dealerii nu pot spune unde se va opri deprecierea leului si cand va reincepe el sa creasca. Daca euro va trece peste pragul de rezistenta de la 3,61 lei, ne putem astepta ca moneda unica sa urce la 3,65, sau chiar la 3,7 lei, moment in care banii "capsunarilor" si intrarile de capital strain ar duce la "refacerea" leului. Cresterea s-ar putea opri insa la 3,61 - 3,62 lei si sa vedem cursul revenind mult mai repede la 3,45 - 3,5 lei, daca joi BNR va decide o noua majorare a dobanzii de politica monetara, de la 8,5 la 8,75 sau 9%

Multi ne punem intrebarea: incotro o vor lua cursurile de schimb? Temerile sunt legate de ultimele evolutii ale cursului, cand fluctuatiile cursului au devenit mult mai ample. Ca de obicei, decizia privind directia pe care o va lua leul se afla la indemana BNR.

Timp de aproape 14 ani leul s-a depreciat constant, impins de la spate de ratele anuale ale inflatiei. In octombrie 2004 euro atingea un maxim istoric de 4,1302 lei, leul depreciindu-se, comparativ cu momentul primelor cotatii ale acestuia, in ianuarie 1999, cu 316%!

A fost momentul de cumpana al leului, de atunci el intrand pe un trend ascendent, avand in vedere ca intrarea in U.E., necesita o moneda puternica si o inflatie cat mai mica. Pentru aceasta BNR s-a luptat permanent cu piata, vanzand ani la rand valuta. 2005 a fost anul leului, acesta apreciindu-se fata de euro cu aproape 7%, dar existand momente in care cresterea a fost de peste 15,5%, iar cursul putea sa scada sub 3,4 lei, pe fondul intrarilor masive de fonduri speculative, venite sa profite de dobanzile inalte, datorita liberalizarii pietei, la care se adaugau banii trimisi acasa de cei care muncesc in strainatate si de investitiile tot mai mari din economie.

Pentru BNR acesta a fost momentul trecerii de pe pozitii de vanzare pe cele de cumparare, pentru a stopa aprecierea leului, asigurandu-si, in acelasi timp, cresterea rezervei valutare la aproape 20 miliarde euro.

In ceea ce priveste dolarul, acesta se aprecia la nivelul anului trecut cu peste 7%, beneficiind de cresterea lui fata de euro, de la maximul istoric de 1,3666 la 1,2840 dolari in decembrie trecut.

2006 - Leul intra intr-o noua perioada a evolutiei sale

Acest an reprezinta o noua etapa in evolutia leului. Dupa liberalizarea contului curent din aprilie 2005, el s-a apreciat constant, fiind una din monedele cu cea mai mare crestere la nivel mondial.

Din noiembrie trecut, BNR a inceput sa se tina tot mai departe de piata valutara, lasand ca fortele pietei sa decida evolutia cursurilor de schimb.
Inceputul lui 2006 nu arata ca vor exista turbulente, cursul indreptandu-se cu pasi mici, dar stabili spre pragul de 3,45 lei/euro.

Primele semne ca va fi un an neobisnuit, au aparut in martie, cand euro urca de la 3,47 la 3,54 lei. A urmat apoi o noua perioada de consolidare a leului, pentru ca in mai sa reapara fluctuatiile, incepand sa se vorbeasca tot mai des despre iesirile de capitaluri, speculative sau de portofoliu, din Romania, pe fondul majorarii dobanzilor din SUA si euro-zona dar si a scaderii semnificative a preturilor pe piata de capital. De altfel, leul nu a fost singura moneda care a avut de suferit de efectele iesirilor de capital de pe pietele emergente, cea mai "lovita" fiind lira turceasca.

Prima jumatate a lunii iunie a fost mai mult decat calma, euro mentinandu-se intr-un incredibil culoar cuprins intre 3,51 si 3,54 lei. Dealerii bancari anticipau, deja, o revenire a monedei unice spre 3,4 lei, odata cu intrarea in plin sezon estival, cand romanii care muncesc in strainatate se grabesc sa vina in tara sa cheltuie si sa construiasca case.

In ce directie o va lua leul?

Saptamana trecuta piata a devenit dintr-o data fragila. Cumpararile de valuta ale nerezidentilor au avut darul de a se rasfrange si asupra multor banci, ele incepand sa cumpere lei pe care sa ii foloseasca la achizitionarea de valuta. Consecinta? In doar patru zile leul a pierdut aproape 2,5%.

Daca veti intreba dealerii unde se va opri deprecierea leului si cand va reincepe el sa creasca, nu va asteptati la un raspuns clar.

In primul rand trebuie vazut daca euro va trece peste pragul de rezistenta de la 3,61 lei. Daca el va fi depasit ne putem astepta ca moneda unica sa urce la 3,65, iar de aici poate chiar la 3,7 lei! De aici ar trebui sa inceapa "refacerea" leului, evolutie la care vor contribui atat banii romanilor care muncesc in afara tarii, dar si intrarile mari de capital strain in economia romaneasca.

Cresterea euro s-ar putea opri insa la 3,61 - 3,62 lei si sa vedem cursul revenind mult mai repede la 3,45 - 3,5 lei, in cazul in care joia aceasta BNR va decide o noua majorare a dobanzii de politica monetara, de la 8,5 la 8,75 sau 9%, ceea ce ar stopa iesirile fondurilor speculative si chiar atragerea unor fonduri noi. Acesta ar putea fi momentul decisiv pentru leu, avand in vedere ca urmatoare intalnire a Comitetului monetar al BNR va avea loc la sfarsitul lui august. Iar pana atunci noua majorare a preturilor administrate si aprecierea euro si-ar fi facut de cap.

Dolarul beneficiaza atat de evolutia raportului euro/leu cat si a paritatii sale fata de euro, putand reveni, dupa 3 luni, la pragul de 2,9 lei.

FED ar putea majora dobanzile la 5,25%

Rezerva Federala ar putea majora, in cadrul intrunirii de maine, ratele dobanzilor cu 0,25 puncte procentuale pentru a saptesprezecea oara consecutiv, la 5,25%, transmite Reuters.
Contractele futures pe rata dobanzii indica o probabilitate scazuta privind majorarea cu 0,5 puncte procentuale, dar o serie de analisti subliniaza faptul ca Rezerva Federala a incheiat cu o crestere de 0,5% mai multe cicluri de majorare a dobanzii.

Ex-guvernatorul bancii centrale, Lyle Gramley, respinge aceasta varianta, in contextul incetinirii cresterii economiei americane, a situatiei de pe piata bursiera si a unui randament de 5,2% pentru obligatiunile cu durata de 10 ani, emise de Trezorerie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.