Boom-ul sectorului rezidential si cresterea nivelului de trai trag de la sine si alte afaceri. Segmentul tamplariei termoizolante profita din plin de acesti factori si potrivit jucatorilor, piata ar putea creste anul acesta pana la valorea de 800 milioane de euro

In urma cu cativa ani termopanul la geam reprezenta un indicator al luxului. Astazi, rata de inlocuire a tamplariilor clasice din lemn cu cele termoizolante, care pot fi cu profile din PVC, aluminium sau lemn, este intr-o crestere constanta de la an la an. De asemenea, cresterea sectorului residential contribuie din plin la majorarea afacerilor din domeniu, care potrivit jucatorilor din piata ar putea sa atinga valoarea totala de 800 milioane de euro. "Putem realiza o estimare in jurul valorii de 750-800 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut", a declarat pentru Wall-Street Zoltan Geza, director national de vanzari la Veka Romania SRL.

Tendinta de crestere este intarita si de un studiu realizat de firma de consultanta in marketing Neomar Consulting in randul a 508 de producatori de tamplarie PVC si aluminium, care au estimat o crestere in acest an de 27,4%. Este de asemenea notabil faptul ca dinamica acestui sector este superioara dinamicii altor ramuri din economie, circa 10% din companiile active in aceasta bransa asteptandu-se la cresteri de peste 50% in 2006 fata de 2005.

Termopanul inchide profiturile sticlei

Petrescu Valentin, membru in Consiliul Director al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), estimeaza pentru acest an o crestere mai redusa, pana la valorea de 500 milioane de euro. Insa tendinta este aceeasi: productia de geamuri simple scade in timp ce productia de geamuri termopan creste constant.

"Dupa parerea mea, in primele luni ale acestui an nu s-a inregistrat o crestere semnificativa a pietei, probabil se situeaza undeva in jur de 8-9% fata de anul trecut. E normala tendinta de scadere a productiei de geamuri trase (n.red.: simple), consumatorul nemaidorind un geam simplu, normal. In acest sens anticipez o scadere de 10-12% a productiei de geamuri trase", a explicat Petrescu pentru Wall-Street.

Potrivit unei estimari a Comisiei Nationale de Prognoza, citata de Rompres, productia de geamuri termopan a crescut in primele trei luni din 2006 cu peste 130% fata de perioada similara din 2005, in timp ce productia de geamuri simple a inregistrat o scadere de 41% fata de 2005. Aceste cifre nu sunt insa recunoscute si de catre PPTT care inca nu are rezultate legate de productia din acest an. Insa tendinta este aceeasi: productia de geamuri termopan creste in timp ce cea de geamuri simple scade.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.