Precum cautatorii de aur din Vestul Salbatic care alergau ca disperatii dupa pretiosul metal, tot asa se pregatesc investitorii straini sa ia cu asalt piata imobiliara romaneasca. Si nu o spunem noi, ci doua firme de consultanta care au efectuat doua studii independente, la cererea investitorilor straini, privind piata imobiliara romaneasca. Concluzia studiului? in "imobiliare" sintem cei mai buni din...lume.

Creste competitia intre dezvoltatori

Concluzia studiilor celor doua firme de consultanta, PriceWaterhouseCoopers si Colliers International, este "comuna" in optimismul previziunilor. Astfel, potrivit PriceWaterhouseCoopers, Romania are cea mai interesanta piata de investitii din domeniul imobiliar, cei de la Colliers International pozitionindu-ne "doar" pe locul doi in lume. Colliers spune ca, in acest domeniu, sintem "batuti" doar de americani cu piata imobiliara din...New York. in schimb, potrivit studiului realizat de PriceWaterhouseCoopers, plasamentele in cladirile, locuintele si terenurile romanesti s-ar putea dovedi cele mai rentabile, pe termen lung, din Europa.

Ambele studii remarca faptul ca piata imobi-liara romaneasca se maturizeaza rapid, cererea fiind in continua crestere pe toate segmentele imobiliare, de la birouri, la spatii comerciale, industriale si case. Dar se estimeaza ca cererea va creste odata cu oferta, numeroase proiecte fiind deja in derulare sau anuntate, cu termene de finalizare in anul 2010, ceea ce va mari competitia intre dezvoltatori. Tocmai din acest motiv, Colliers prevede o scadere a ratei de profit cu pina la 6,5 procente, in urmatorii ani, dar acest lucru nu va afecta piata in mod important.

Profit de 5-10 ori mai mare

Potrivit studiului PWC, daca un strain ar plasa acum, pe piata imobiliara romaneasca, 100.000 de euro, peste maximum 10 ani, investitia ar valora de peste 5 ori mai mult. Cu toate acestea, analistii apreciaza ca nu toate segmentele de piata imobiliara pot evolua cu aceeasi rata de profit.

Astfel, exista segmente de piata ce pot creste cu mai mult de 500% in 10 ani, cum ar fi piata terenurilor agricole unde cresterea poate ajunge si la 1.000 %. in schimb, potrivit studiului celor de la PWC, alte segmente de piata vor inregistra o stagnare si chiar un regres, un exemplu in acest sens fiind apartamentele de locuinte in blocurile construite inainte de 1990. De fapt, acest lucru s-a intimplat in mai toate tarile foste-comuniste, un exemplu tipic fiind capitala Poloniei, Varsovia. Aici, dupa integrarea in Uniunea Europeana, preturile la inchirierea apartamentelor de bloc au cunoscut o scadere drastica de citeva zeci de ori.

Probabil ca acelasi lucru se va intimpla si in Romania, in special in Bucuresti, unde, in acest moment, un metru patrat dintr-un apartament de bloc "comunist" poate fi vindut si cu o mie de euro. Concluzia specialistilor este ca Romania are o piata imobiliara in plina expansiune, mai ales din cauza deficitelor mari din piata si, in acelasi timp, din cauza preturilor considerate mici in comparatie cu anumite tari europene.

36.455 de autorizatii de constructie

Ca piata imobiliara romaneasca este in plina expansiune ne-o spun, in primul rind, cifrele. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica (INS), in primele 10 luni ale anului trecut, au fost eliberate 36.455 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, din care 35.755 autorizatii pentru cladiri individuale cu o singura locuinta. Pentru constructia de blocuri au fost eliberate doar 97 de autorizatii de constructie. Totodata, din statistici aflam ca, tot anul trecut, au fost eliberate 243 de autorizatii pentru cladiri administrative si 8.389 de autorizatii pentru alte cladiri.

Pentru locuinte din cladiri rezidentiale s-au elibe-rat 36.799 de autorizatii de constructie. Potrivit INS, cele mai multe autorizatii de construire pentru cladiri individuale cu o singura locuinta au fost eliberate pentru zona rurala, 21.164 de autorizatii, restul de 13.591 fiind date pentru constructiile din orase. in schimb, pentru cladiri administrative din sate si comune au fost eliberate numai 19 autorizatii, fata de 224 in mediul urban.

Suprafata totala pentru care s-au eliberat autorizatii de construire pentru cladiri cu o singura locuinta este de 5,4 milioane metri patrati, din care 2,6 milioane metri patrati la oras si 2,748 de milioane mp in mediul rural. in fine, in trimestrul trei al anului 2005, au fost terminate un numar de 8.187 de locuinte, din care 6.604 finantate din fonduri private si restul, cu subventii de la buget. in mediul urban au fost construite 4.075 de locuinte, din care 2.813 din fonduri private si 1.245 cu subventii de la stat, iar in mediul rural, 4.112 de locuinte, din care doar 40 cu finantare bugetara.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.