Romania este o piata imobiliara atractiva, in principal datorita fondului imobiliar util si, in acela si timp, preturilor considerate mici in comparatie cu anumite tari europene, potrivit profesorului de gestiune imobiliara la Universite Francophone Internationale -Bruxelles, Artur Silvestri.

Un studiu al PriceWaterhouseCoopers a stabilit, anul trecut, ca Romania este cea mai interesanta piata de investitii din zona, in timp ce un alt studiu, al Colliers International, situeaza Romania pe locul doi in lume. Potrivit acestuia, pe primul loc se afla piata imobiliara din Manhattan, Statele Unite, unde se gasesc cele mai solicitate spatii de birouri, si unde, de regula, agentii imobiliari lucreaza cu liste de asteptare pentru chiriasi.

Un alt raport arata ca, in urmatorii 10 ani, preturile vor creste cu 414 la suta, ceea ce inseamna ca Romania este cotata ca fiind cea mai rentabila zona din Europa pentru investitii imobiliare. De altfel, si studiul realizat de PricewaterhouseCoopers arata ca plasamentele in proprietatile imobiliare din Romania s-ar putea dovedi cele mai rentabile investitii pe termen lung din Europa in acest domeniu. in topul realizat, Romania depaseste tari precum Polonia, Ungaria, Portugalia, in vreme ce Franta si Spania sunt in coada listei.

Se considera ca aceste cresteri nu se vor aplica la toate categoriile de proprietati imobiliare. Pentru terenurile agricole se anticipeaza chiar o crestere mai mare, in vreme ce apartamentele in blocurile construite inainte de 1989 sunt considerate a fi una dintre exceptii. Unele segmente de piata pot avea cresteri mult mai insemnate in zece ani, cum ar fi piata terenurilor agricole, unde cresterea aproape sigura va fi de circa 800 la suta pentru Campia Romana si peste 1.000 la suta pentru Moldova.

Alte segmente de piata vor inregistra stagnare si chiar regres, de exemplu apartamentele de locuinte din blocurile ceausiste. Apartamentele noi incep sa ia locul celor vechi pentru ca preturile acestora sunt comparabile, in timp ce conditiile de locuire sunt net diferite. Un studiu realizat de compania Eurisko indica o crestere considerabila a ofertelor de spatii rezidentiale noi in marile orase. Noile proiecte rezidentiale din Bucuresti, Brasov, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca ori Iasi se indreapta spre zonele de la periferie. in Bucuresti, spre exemplu, locatiile pe care mizeaza studiul imobiliar sunt asa-numitele zone secundare din cartiere ca Vitan, Drumul Taberei, Militari, Colentina si Titan.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.