Dobanzile la creditele in lei scad la 15%, iar la cele in valuta, spre 7%

Apropierea Romaniei de Uniunea Europeana reclama si apropierea de conditiile de finantare pe credit din Vest. Batalia bancilor comerciale romanesti pe segmentul de credit ipotecar reclama, la randul sau, ieftinirea costurilor creditarii pe acest segment. Primii pasi au fost facuti! O serie de banci au scazut substantial dobanzile la creditul ipotecar/imobiliar in lei, iar altele se pregatesc sa faca acest lucru. Desi se inscriu in trendul recunoscut de scadere al dobanzilor la nivelul intregului sistem bancar, miscarile bancilor comerciale spun ceva mai mult despre cum si pana unde pot scadea dobanzile la creditele ipotecare. Analistii financiari si bancherii au cazut de acord ca in 2005 marea competitie din sistemul bancar se va da pe creditul pentru locuinte, si nu pe retail sau IMM-uri. In asteptarea unui nou instrument monetar prin care BNR sa stimuleze creditul in lei, bancile se ghideaza, in stabilirea dobanzilor, dupa randamentul titlurilor de stat, si nu dupa dobanda de referinta. In aceste conditii, costurile creditului pentru locuinte in lei este acum de 17%-18% si are toate sansele sa coboare la 15% pana la sfarsitul anului.

Cu toate acestea, creditul ipotecar in valuta isi pastreaza atractivitatea neatinsa. Mai mult, cateva banci, profitand de propriile surse de finantare, din ce in ce mai ieftine, au inceput sa coboare incet dobanda creditului in valuta. In ciuda faptului ca se asteapta o crestere a dobanzilor internationale de referinta, convergenta pietelor financiare va impune si in Romania o ieftinire a costurilor creditului ipotecar. O evolutie similara au avut toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana, unde dobanzile la acest tip de credit sunt cuprinse intre 2,8% si 4,2%.

Mediul concurential, apropierea de UE si chiar scaderea dobanzilor la lei vor determina bancile sa reduca marjele practicate, fapt care va conduce si la o ieftinire a creditului in valuta. Dupa estimarile analistilor financiari, dobanzile la creditul ipotecar in valuta ar putea ajunge la 7% - 7,5% in 2005, urmand ca, pana in 2008, nivelul acestora sa se apropie de cel din Occident, bineinteles usor mai ridicat (in jurul a 5%), din cauza riscului de tara. In acest context, este recomandabil creditul in valuta cu dobanda variabila si nu cel cu dobanda fixa, care s-ar putea dovedi neavantajos peste patru sau cinci ani. Pentru a doua jumatate a anului, este asteptata o stratificare si o stabilizare a pretului locuintelor, care, coroborata cu cresterea veniturilor populatiei, va conduce la o majorare substantiala a cererilor de finantare pe credit ipotecar.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.