Ovidiu Musetescu a demisionat de la presedintia Comisiei de privatizare a BCR * Cei patru vicepresedinti ai AVAS - revocati din functie

- Sunteti presedintele AVAS de cateva zile. Care au fost primele masuri luate? Veti schimba vicepresedinti, directori ai AVAS?

- inainte de a face schimbari, consider ca trebuie sa cunosc oamenii din aceasta institutie, echipa cu care voi lucra. Sunt hotarat sa ma implic la maximum. Sunt multe probleme, si spete din cele mai variate, de exemplu, chiar din prima saptamana m-am intalnit cu FMI si Banca Mondiala, cu BERD si cu reprezentanti ai unor ambasade. Practic, a trebuit sa lucrez ca si cand fusesem numit de un an, nu de cateva zile. Cat priveste vicepresedintii Autoritatii, acestia sunt numiti, ca si presedintele, prin decizie a prim-ministrului Romaniei. Deocamdata, au fost revocati din functie cei patru vicepresedinti pe care AVAS i-a avut de la 1 mai 2004, urmand ca in scurt timp sa fie desemnati noii vicepresedinti.

- Vor fi inlocuiti reprezentantii AVAS in Comisia de privatizare a BCR? Daca da, cand si cine sunt succesorii acestora? Pe ce considerente s-ar impune aceste schimbari?

- Comisia de privatizare a BCR, din care fac parte reprezentanti ai mai multor ministere, a fost numita prin hotarare de Guvern si poate fi modificata numai printr-un act normativ adoptat de Executiv. Este evident ca fiecare guvern vine cu propriul program de guvernare si intelege sa il aplice cu oameni care il reprezinta. Este firesc sa fie numiti alti oameni. De altfel, am luat deja act de demisia fostului presedinte al comisiei, domnul Ovidiu Musetescu. Cred ca este foarte clar ca privatizarea BCR reprezinta o prioritate. Lucrurile insa sunt putin mai complicate. in acest moment, analizam impreuna cu ceilalti actionari ai bancii, modalitatile cele mai eficiente de privatizare a acesteia.

- Se va finaliza privatizarea in 2005? Cate societati mai are AVAS de privatizat?

- La data la care am preluat conducerea institutiei, AVAS mai avea in portofoliul de privatizare putin peste 100 de companii. Cele mai multe dintre acestea sunt mijlocii si mici, iar cateva au statut special (banci, institute de cercetare). Sper ca in cateva luni sa finalizam aceasta parte a activitatii AVAS, care este si cea mai dificila. Cel mai mare pas pe care il avem de facut este privatizarea BCR, proces in care speram sa atragem banci importante la nivel european si mondial. Recent, ratingul acordat de agentiile internationale bancii a fost imbunatatit de la B+ la BB. Sunt convins, ca noul rating va conduce la cresterea numarului de investitori interesati de preluarea BCR. De altfel, asa cum v-am spus, am primit deja numeroase expresii ferme de interes. Un aspect important, care, din cate mi-am dat seama pana acum, a fost oarecum ignorat, este ca in portofoliul institutiei se mai afla un numar destul de mare de pachete minoritare de actiuni, pentru care cea mai buna strategie este valorificarea pe piata de capital. Bursa este nu numai un instrument de vanzare, la valoarea reala a pietei, ci si de evaluare a performantelor companiilor si cred ca trebuie sa profitam de avantajele pe care le ofera.

- Este responsabilitatea dvs. sa privatizati Tractorul si Electroputere. Cum veti proceda?

- Cand am fost numit presedinte al AVAS, cele doua companii erau in proceduri avansate de privatizare. Oferta pentru Electroputere a fost deja lansata pe piata, si asteptam expresii ferme de interes. Cu Tractorul situatia este mai complicata. Exista un act normativ in vigoare, dar intre timp investitorul initial si-a declinat interesul. Din acest motiv va fi necesar sa prezint Executivului situatia, insotita de propuneri fundamentate economic si juridic, pentru luarea unei decizii privind procedura de privatizare. Este important sa ne concentram pe aceste doua proiecte, pentru ca Tractorul si Electroputere sunt singurele companii cu peste 1.000 de angajati la care Autoritatea mai este actionar majoritar.

- Ati preluat de la fosta conducere multe procese. Cate? Cele mai delicate sunt cele ce privesc FNI, Dacia, Noble Ventures, DAC Air. Care este strategia dvs. pentru ca statul roman sa castige aceste procese, fiind vorba de sute de milioane de dolari?

- AVAS este implicata in numeroase procese, peste 10.000, in care trebuie sa reprezinte interesele statului roman. Clauzele sunt multiple, iar spetele din cele mai variate. Ca avocat, ma voi asigura ca AVAS va folosi cele mai bune metode de a castiga aceste procese si ca statul nu va trebui sa plateasca pentru greselile celor care au incheiat aceste contracte.

- Care este punctul dvs. de vedere referitor la cazul RAFO si Carom?

- AVAS, in calitate de creditor, a comandat deja un audit economic si juridic pentru identificarea optiunilor pe care le avem pentru o valorificare cat mai eficienta a creantei. in deciziile pe care le vom aplica, trebuie sa avem in vedere o strategie comuna cu Ministerul Finantelor Publice, in vederea recuperarii unei parti cat mai mari din creanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.