Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a inregistrat in acest an cresteri spectaculoase ale volumului de activitate, in conditiile volatilitatii pietei Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si corectiilor care au avut loc incepand cu sfarsitul lunii februarie

"In primele cinci luni ale anului in curs volumul tranzactiilor a crescut de peste zece ori fata de anul 2005, iar pana la sfarsitul anului speram sa incheiem trei milioane de contracte futures si options fata de 700.000 anul trecut", a declarat, pentru Rompres, presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.

Oscilatiile de pret ale actiunilor de la BVB atrag investitorii pe piata futures la Bursa din Sibiu, care in proportie de 90% sunt speculatori, dar si fondurile mari de investitii si companiile care fac exporturi si importuri incep sa-si faca simtita prezenta tot mai mult, pentru a-si acoperi riscurile (hedging).

BMFMS vine in sprijinul investitorilor pe piata de capital, in sensul ca cei care doresc sa faca un arbitraj sau un hedging au aceasta posibilitate si exclud din start riscul valutar sau riscul de portofoliu, a aratat Teodor Ancuta. El a adaugat ca Bursa din Sibiu are noua ani de activitate, dar activitatea sa s-a dezvoltat in special in ultimul an, odata cu autorizarea ca operator de piata, si ca se simte intrarea pe piata a marilor investitori, a fondurilor de investitii. "Sunt sute de contracte pe tranzactie. Au inceput sa cunoasca mecanismele si oportunitatile oferite de institutia sibiana. Companiile private isi pot acoperi riscurile legate de dezvoltarea unei afaceri", a spus presedintele BMFMS. Numarul investitorilor este in continua crestere si s-a ajuns la 3.000 de conturi active fata de cateva sute in urma cu un an, a precizat Teodor Ancuta.

Noi posibilitati de investii la BMFS

Piata instrumentelor derivate de la Sibiu reprezinta, prin operatiunile pe care le pune la dispozitia investitorilor, un excelent mijloc de protejare impotriva riscurilor. Astfel, o perioada nefasta poate fi compensata prin investitii de natura sa acopere riscurile, prin utilizarea operatiunilor de hedging. La randul lor, speculatorii au posibilitatea sa obtina castiguri consistente.

La data de 3 iulie, Bursa din Sibiu va introduce contractele cu scadenta de noua si 12 luni pe doua valute (dolar si euro, in raport cu leul) si pe sase active cele mai tranzactionate. "Vor putea face hedging valutar exportatorii care toata ziua acuza BNR si isi pot face un plan de afaceri", a afirmat Ancuta.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.