Liderul industriei IT se afla intr-un moment de cumpana, momentul schimbarii de generatii venind intr-un moment in care suprematia sa este atacata pe toate fronturile. Odata cu retragerea lui Bill Gates din fruntea companiei se va intra intr-o noua etapa care nu va marca doar soarta companiei capat si viitorul intregii industrii

Stirea care a facut inconjurul lumii a picat joi seara din senin: Bill Gates (foto: primul din stanga), 50 de ani, se va retrage din activitatile sale zilnice in cadrul companiei pe care a fondat-o. Chiar daca se va intampla peste doi ani, anuntul reprezinta un moment de cotitura in istoria companiei. Desi lucrurile sunt puse la punct, inlocuitorii fiind deja anuntati, existand chiar si o perioada de tranzitie pentru acestia, intrebarile legate de viitorul Microsoft nu au intarziat sa apara.

Va reusi Microsoft sa gaseasca un nou liant care sa adune gigantul la un loc? Se va ridica acesta la nivelul predecesorului sau? Planurile si obiectivele companiei raman intacte? Vor fi afectate pe termen mediu cotatiile companiei de acest anunt? Va mai ramane Microsoft liderul industriei de profil cu o competitie tot mai acerba? Ce se va intampla cu Microsoft in era post-Gates?

In cautarea unui nou lider

In 1975, un tanar de 20 de ani, renunta la studiile sale in cadrul prestigioasei Universitatii Harward pentru a fonda propria lor companie: Microsoft. Bill Gates a pornit la aceea vreme impreuna cu prietenul din copilarie Paul Allen in urmarirea unui vis propriu care a revolutionat lumea in care traim: sistemele de operare ale computerelor. Gates a inceput programarea inca de la 13 ani cu limbajul BASIC. Parerile sale vizionare au revolutionat lumea tehnologiei si au transformat Microsoft intr-un gigant financiar cu o capitalizare bursiera de 225 de miliarde de dolari.

Dar dupa 33 de ani de leadership in cadrul companiei pe care a fondat-o, Bill Gates se va retrage din cadrul activitatilor sale zilnice incadrul companiei, ramanand doar presedinte si consultant in privinta noilor strategii de piata. Odata cu anuntul retragerii lui Gates au fost nominalizati si inlocuitorii sai: Craig Mundie (foto: al doilea de la stanga la dreapta),56 de ani, il va inlocuii pe Gates in functia de director de cercetare si strategie iar Ray Ozzie (foto: al treilea de la stanga la dreapta) , 50 de ani, va prelua functia de Chief Software Architect si implicit atributiile lui Gates care ocupa aceasta functie inainte. Dar cine sunt acestia?

Ray Ozzie a lucrat la inceputul anilor '80 la realizarea primul program de calcul tabelar intitulat VisiCalc. El s-a alaturat apoi in 1983 echipei Lotus Development Corp., realizand un software bazat pe MS-DOS care imbina mai multe functii precum procesarea word, calculul tabelar sau realizarea de grafice. In 1984 Ozzie a fondat Iris Associates Inc. care a realizat Lotus Notes, iar in 1997 a fondat Groove Networks, unde a fost realizat Groove Virtual Office. Microsoft a achizitionat Groove Networks in 2005 si l-a numit pe Ray Ozzie in functia de chief technical officer.

Craig Mundie s-a alaturat Microsoft in 1992, aflandu-se la carma diviziei de produse destinate consumatorilor, fiind astfel responsabil de realizarea mai multor programe software pentru PC-urile de dimensiuni reduse si alte tipuri de programe de operare care nu sunt folosite p[entru operarea computerelor. Mundie se alfa de asemenea in spatele eforturilor Microsoft de a intra pe piata televiziunii digitale, achizitionand subsidiara WebTV Networks Inc.

Deci Ozzie s-a alaturat echipei Microsoft in urma cu un an (Gates arata in mail-ul adresat tuturor salariatilor companiei ca Ozzie ii este prieten de peste 20 de ani), iar Mundie lucreaza in cadrul companiei de aproximativ 15 ani. Aceste fapte au fost repede speculate de unii analisti, care desi nu contesta realizarile si capacitatile celor doi noi lideri, sunt de parere ca Bill Gates a cedat puterea unor persoane care nu au participat deloc la realizarea si construirea gigantului Microsoft de astazi, acestia din urma neavand nicio contributie la realizarea softului Windows.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.