Ministerul Finantelor va propune guvernului, in aceasta saptamana, majorarea deficitului bugetar la 2% din PIB, cele peste 1,1 miliarde de euro urmand sa fie cheltuite pentru infrastructura si majorarea salariilor din invatamant. Pe langa degradarea unor indicatori macroeconomici precum inflatia si deficitul de cont curent, expertii financiari atrag atentia ca economiile populatiei vor avea de suferit, fiind de asteptat sa se produca, in doi ani, o crestere a fiscalitatii.

Tinta de inflatie, tot mai greu de atins

"Era necesara cresterea deficitului bugetar, in special datorita majorarii cheltuielilor de infrastructura, care trebuie facute, daca nu in acest an, atunci in 2007", ne-a declarat analistul financiar Dragos Cabat, care apreciaza ca, anul viitor, cheltuielile impuse de aderarea la UE vor duce la majorarea deficitului bugetar la 2,5%-3% din PIB. Reversul medaliei il constituie presiunea foarte mare asupra inflatiei si cursului de schimb, generate de cresterea cheltuilelor bugetare. "Tinta de inflatie pentru acest an parea foarte greu de atins, acum stim clar ca este imposibil", spune Cabat, care apreciaza o majorare de 1%-1,5% a acestui indicator, din cauza majorarii deficitului.

Pe termen mediu, cresterea tot mai mare a nivelului cheltuielilor fata de venituri va costa contribuabilii, care vor fi nevoiti sa onoreze impozite si taxe mai mari. "Orice deficit trebuie cumva acoperit. In general, acest lucru se realizeaza prin cresterea datoriei interne sau majorarea taxelor pe care trebuie sa le onoreze contribuabilii. Fie acum, fie peste 2-3 ani, se va produce o noua crestere a fiscalitatii", a concluzionat analistul financiar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.