Investitia intr-o proprietate in Turcia nu este o idee rea daca ne gindim ca obiectivele turistice din aceasta tara sint inepuizabile. Piata imobiliara prezinta o oferta variata la preturi deloc mari

Investitiile straine in proprietati din Turcia au sporit considerabil in ultimii trei ani, fapt ce a declansat o crestere cu pina la 200% a preturilor. Chiar si dupa scumpiri, piata imobiliara turca a ramas una dintre cele mai ieftine din Europa. Turcia face parte din topul select al destinatiilor turistice europene cele mai frecventate. O buna parte dintre turistii straini care-i trec granitele revin pentru a-si cumpara o proprietate intr-unul dintre numeroasele resorturi turistice pe care le pune la dispozitie.

TAPU numeste proprietarul

La fel ca si celelalte tari, Turcia are restrictiile ei de factura economica, sociala si legate de securitate in privinta achizitionarii de bunuri imobiliare de catre cetatenii straini. Astfel, legislatia turca interzice investitorilor straini sa cumpere proprietati aflate in zone militare si sensibile din punct de vedere al securitatii. Exista acorduri de reciprocitate intre guvernul turc si guvernele altor tari, precum cele din Uniunea Europeana, Statele Unite, Rusia. Romanii intra in categoria celor care au nevoie de aprobare pentru a cumpara in Turcia. Interdictiile din legislatia turca trebuie luate serios in considerare, pentru ca in cazul unei dispute cu autoritatile sint sanse mici ca proprietatea sa fie recuperata. Intregul proces de cumparare dureaza intre 6 si 8 saptamini in conditii normale.

Un depozit initial in valoare de 10% din pretul proprietatii trebuie platit vinzatorului inainte de demararea procedurilor de inregistrare a terenului. In aceasta etapa, unele agentii din Turcia solicita plata a jumatate din onorariu, de obicei 1,5% din pretul imobilului. Cealalta jumatate este perceputa de catre agentie la incheierea contractului. Guvernul incaseaza 3% din pretul declarat al proprietatii. Taxa catre Oficiul de Inregistrare a Proprietatii este de aproximativ 40 de euro pentru fiecare tranzactie. Documentul care specifica numele proprietarului este intitulat in Turcia TAPU.

In cazul in care cumparatorul nu este prezent, agentia imobiliara care a intermediat tranzactia poate fi imputernicita sa inregistreze proprietatea pe numele sau. Strainii pot cumpara proprietati in nume propriu numai daca zona in care se afla proprietatea dorita nu este una sensibila militar. De aceea, cumparatorul trebuie sa primeasca acordul Comandamentului militar regional inainte ca titlul de proprietate sa fie transferat. Prezenta unui translator este necesara, iar onorariul acestuia se ridica la 50-80 de euro. De incheierea contractului final se ocupa notarul, al carui onorariu va adauga la cheltuielile cumparatorului aproximativ 1% din pret.

Un loc englez la soare

In Bodrum vin anual multi turisti si se poate spune ca este un loc indicat pentru investitiile imobiliare. Peste 2.000 de familii britanice s-au stabilit aici in ultimii cinci ani. Orasul este mai aglomerat vara si preturile sint mai ridicate. Turistii care se feresc de agitatie pot opta pentru unul dintre orasele mai mici din vecinatate, precum Gumusluk sau Bitez. In centrul orasului, apartamentele cu doua camere si suprafete de 65 mp pot fi cumparate cu preturi pornind de la 115.000 de euro. La 8 km de centru, in Bitez, un apartament cu acelasi numar de camere si aceeasi suprafata costa 88.000 de euro. In Gumusluk, o casa cu doua camere si suprafata de 72 mp se poate cumpara cu 117.000 de euro, in timp ce in Bodrum, o casa centrala cu doua camere costa dublu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.