Institutele de cercetare pe care AVAS le va privatiza in viitorul apropiat vor deveni extrem de atractive pentru piata imobiliara, atat pentru spatiile de care dispun, cat si datorita faptului ca sunt amplasate in zone dintre cele mai cautate pentru constructia de birouri sau de resedinte de lux.

Institutele de cercetare aflate pe lista de privatizari a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului dispun de spatii cu suprafata de pana la 22.278 metri patrati si de terenuri de pana la 39.400 metri patrati. Pe acestea pot fi construite, e adevarat, cu costuri destul de mari, birouri de clasele A sau B si chiar resedinte de lux.

\"In special institutele de cercetare din Bucuresti au valoare importanta din punct de vedere imobiliar. Insa cum cele mai multe dintre ele sunt cladiri care necesita consolidari, adica implica niste costuri destul de ridicate, ne-a declarat Alexandru Nitescu, directorul departamentului de Investitii si Terenuri al companiei imobiliare Regatta.

Atu: amplasate central

In particular, atractivitatea acestor active este data de faptul ca multe dintre institute sunt amplasate pe artere importante de circulatie din Capitala, precum Soseaua Oltenitei, Calea Floreasca, Bulevardul Theodor Pallady si Splaiul Independentei, unde pretul terenurilor este estimat de catre specialistii in domeniul imobiliar intre 300 si 800 euro/metru patrat.

\"Activele aflate in zone accesibile sunt extrem de atractive pentru investitori, avand in vedere cererea foarte mare de pe piata imobiliara. Cladirile vor fi probabil daramate, iar terenurile vor putea fi valorificate in centre comerciale, cartiere rezidentiale sau parcuri de afaceri, in functie de localizarea acestora\", ne-a declarat Radu Lucianu, partener al companiei imobiliare Eurisko.

17 institute vor intra in proprietate privata

AVAS are in portofoliu 17 astfel de institute de cercetare cu capital majoritar de stat, incluse in programul de privatizare pentru 2006. Conform institutiei, doar cinci societati obtin venituri preponderent din activitatea de cercetare, restul bazandu-se pe sumele obtinute din inchirierea spatiilor.

\"Datorita modului in care aceste institute au fost sprijinite sa-si desfasoare activitatea, principalele elemente de interes sunt activele lor, ne-a mai precizat reprezentantul companiei imobiliare Regatta. Insa, se stie ca unele dintre ele au acumulat datorii din activitatea curent. La aceasta ora se pare ca vor fi impuse conditii destul de dure in pastrarea activitatii acestor institute, valoarea imobiliara putand fi exploatata peste mai multi ani\", puncteaza Nitescu.

Cladirile noi de birouri care se vor livra in piata pana la sfarsitul anului 2007, impreuna cu reconvertirea acestor centre de cercetare, vor determina o oarecare echilibrare a pietei spatiilor de birouri din punctul de vedere al raportului dintre cerere si oferta, ceea ce va duce la o stagnare a cresterii chiriilor, ne-a precizat Viorel Lacatus, Senior Residential Negotiator al companiei imobiliare CB Richard Ellis. Fiind cladiri de clasa B, chiria pentru aceste foste centre de cercetare poate oscila intre 10 si 14 euro/mp, considera reprezentantul CB, Richard Ellis.

Fara precizari asupra destinatiei

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, declara recent ca institutele al caror obiect principal de activitate nu mai este cercetarea vor fi privatizate dupa regulile aplicate in cazul societatilor comerciale, pentru a permite statului sa obtina un profit cat mai mare.

Noile reguli vor fi introduse printr-un act normativ care va modifica normele aplicate pana in prezent pentru privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat avand ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare.

Documentul va elimina anexa cuprinzand criteriile orientative de precalificare a potentialilor cumparatori, precum si prevederea in baza careia asociatiile de salariati constituite in cadrul societatii de cercetare-dezvoltare sunt considerate precalificate pentru a participa la negocierile si licitatiile de privatizare.

Va fi eliminata si anexa cuprinzand criteriile de evaluare si grila de punctaj pentru oferta financiara si tehnica, ce trebuiau adaptate la specificul activitatii de cercetare-dezvoltare si care au asigurat mentinerea si dezvoltarea, dupa privatizare, a activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Lista institutelor cu potential de dezvoltare in imobiliar

- Institutul de cercetare pentru medicina muncii CEPIEM Bucuresti: suprafata desfasurata de 1.168 metri patrati si teren de 1.055 mp

- Institutul de cercetare-dezvoltare in stiinte fizice si naturale IMOD Bucuresti, pe strada Georges Clemenceau din sectorul 1: suprafata totala desfasurata a cladirii de 4.066 metri patrati si teren de 2.400 mp

- Laboratorul de cercetare Casstil Bucuresti: teren de 6.265 metri patrati si cladire cu suprafata desfasurata de 5.767 mp

- Institutul de lacuri si vopsele ICEPALV Bucuresti, de pe bulevardul Theodor Pallady: teren de 3.719 metri patrati si o cladire in suprafata desfasurata de 5.933 mp

- Institutul National de Autovehicule Rutiere Brasov dispune de un teren de 39.481 metri patrati si o cladire in suprafata desfasurata de 20.286 mp

- Institutul de Tehnologie Chimica ITEC Brazi (judetul Prahova): teren de 13.581 metri patrati si cladire in suprafata totala construita de 1.932 mp

- Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Celuloza si Hartie Ceprohart Braila: cladire in suprafata desfasurata de 18.770 metri patrati si teren de 18.466 mp

- Institutul pentru Sectoare Calde INTEC Bucuresti de pe Soseaua Oltenitei: cladire in suprafata desfasurata de 22.278 metri patrati si teren de 19.291 mp

- Institutul National de Sticla Bucuresti de pe bulevardul Theodor Pallady: un teren de 26.360 metri patrati si o cladire in suprafata desfasurata de 13.319 mp

- Institutul de Cercetare si Proiectare Tehnologica pentru Constructii Masini Bucuresti, de pe Soseaua Oltenitei: teren de 12.978 metri patrati si o suprafata desfasurata a cladirii de 13.800 mp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.