Cel mai mare operator portuar britanic Associated British Ports (AB Ports) a anuntat, miercuri, ca a acceptat o oferta de preluare in valoare de 3,6 miliarde de euro (2,5 miliarde lire sterline), venita din partea unui consortiu condus de banca americana de investitii Goldman Sachs Group Inc.

Compania britanica a precizat ca a acceptat sa fie preluat de consortiul Admiral Acquisitions UK Ltd., grupul condus de Goldman Sachs, dupa ce acesta a prezentat o oferta imbunatatita de 810 pence (14,90 dolari) in numerar pentru fiecare actiune AB Ports, informeaza Rompres.

Ambele companii au subliniat ca aceasta oferta reprezinta o prima de 16,4 procente comparativ cu pretul inregistrat de actiunile AB Ports la data de 24 martie 2006, ziua care a precedat anuntul celor de la Goldman Sachs ca sunt interesati de preluarea AB Ports.

Consortiul Admiral Acquisitions include compania canadiana Borealis Infrastructure, divizia de investitii a fondului de pensii OMERS din Ontario (Canada), alaturi de banca Goldman Sachs si grupul financiar GIC Special Investments Pte, controlat de autoritatile guvernamentale din Singapore.

AB Ports se alatura, astfel, altor importanti operatori portuari preluati recent pe fondul unui proces de restructurare a sectorului transporturilor. in luna martie a acestui an, operatorul portuar britanic P&O a fost preluat de grupul Dubai Ports World pentru o suma de 6,8 miliarde dolari.

La randul sau, banca Goldman Sachs era presata sa incheie o preluare in sectorul transporturilor, dupa ce saptamana trecuta a pierdut cursa pentru preluarea operatorului aeroportuar BAA in fata unei oferte de 10 miliarde lire sterline venita din partea unui consortiu condus de grupul spaniol Ferrovial.

AB Ports este cel mai mare operator portuar din Marea Britanie. Rivalul P&O este mai mare decat AB Ports, insa are activitati in special in afara Marii Britanii. AB Ports gestioneaza 21 de porturi din Marea Britanie, printre care si cele din Hull, Plymouth si Southampton, si asigura un sfert din comertul maritim al Regatului Unit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.