Dupa explozia creditelor de consum in 2003, si in 2004 romanii au continuat sa se imprumute masiv la banci. Creditele acordate populatiei au crescut cu peste 26 la suta anul trecut. Astfel, la sfarsitul lui 2004 trecut institutiile de credite si-au inregistrat in registre aproape 102.000 de miliarde de lei de recuperat de la populatie, in timp ce, in ianuarie 2004, creditele acordate romanilor reprezentau doar 88.500 de miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Creditele in valuta - mai cautate decat cele in lei

Anul trecut, creditele in valuta au continuat sa fie la mare cautare in randul romanilor. Desi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a lansat in repetate randuri apeluri catre bancheri pentru franarea creditarii in valuta, dobanzile de pana la trei ori mai mici la imprumuturile in valuta fata de cele in lei au avut ultimul cuvant de spus pentru romanii dornici sa ia un credit. S-a ajuns ca, la sfarsitul lui 2004, creditele in lei acordate romanilor sa fie pe picior de egalitate cu cele in valuta: 59.000 de miliarde credite in lei, fata de 53.000 de miliarde lei reprezentand imprumuturile in euro sau dolari. Aprecierea leului, care face ca ratele la creditele in valuta sa se ieftineasca pe zi ce trece (in echivalent lei) a fost un alt factor care i-a impins pe romani in bratele unor angajamente in valuta. Astfel, din ianuarie si pana in decembrie 2004, creditele in lei au crescut cu mai putin de 12 la suta, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut de 20 de ori mai mult (cu 130 la suta).

Leii - la creditele de consum, euro - la cele pentru case

Romanii prefera sa se imprumute in lei atunci cand este vorba de credite de consum, iar valuta este moneda preferata de creditare in cazul imprumuturilor pentru locuinte. La sfarsitul lui 2004, romanii aveau de rambursat la banci credite de consum in lei in valoare de 55.000 de miliarde, in timp ce in contul imprumuturilor de consum in valuta nu se adunasera decat 23.000 de miliarde, rezulta din datele BNR privind comportamentul populatiei vizavi de banci. Cu toate acestea, ritmul cresterii creditarii in valuta a fost mult mai alert - 73 la suta - fata de lei, unde au fost consemnate cresteri de doar 11,4 la suta. La creditele ipotecare, balanta se inclina si mai mult in favoarea valutei. Imprumuturile in dolari sau euro acordate romanilor pentru cumpararea sau construirea de case sunt de aproape 10 ori mai mari decat cele in lei: 29.000 de miliarde lei in contul creditelor in valuta, fata de 3.500 de miliarde reprezentand credite ipotecare si imobiliare in lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.