Deputatii au decis, in sedinta de plen de marti, respingerea proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.202/2005 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Companiei Nationale Loteria Romana - S.A. si a Companiei Nationale Imprimeria Nationala - S.A., precum si pentru modificarea actelor normative ce reglementeaza regimul acestora. Proiectul avea raport de respingere din partea Comisiei pentru politica economica. Pentru respingerea proiectului s-au pronuntat 188 de deputati, impotriva 70, inregistrandu-se si 13 abtineri.

Bogdan Olteanu: "Statul va fi mai bogat si mai fericit"

"In cadrul eficientei si puternicei lupte impotriva coruptiei si a cercurilor de interese, astazi parlamentul a repurtat o victorie impotriva fostilor proprietari de imobile jefuiti de statul comunist, care urmau a fi despagubiti", a afirmat, pe un ton ironic, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, imediat dupa anuntarea rezultatului votului. El a adaugat ca singurii beneficiari ai acestei ordonante, cei ce urmau sa primeasca contravaloarea pachetelor de 20% din actiunile de la cele doua companii, erau fostii proprietari deposedati.

"In aceste conditii nu vor mai primi aceste despagubiri, companiile ramanand la stat, care va fi mai bogat si mai fericit", a spus Bogdan Olteanu. Rezultatul votului a fost salutat de PSD si PRM si primit negativ de UDMR. Deputatul democrat Daniel Buda a afirmat ca Fondul Proprietatea trebuie sa devina functional si de aici sa fie despagubiti fostii proprietari, votul PD, exprimat pentru respingerea ordonantei, nefiind impotriva fostilor proprietari.

Victor Ponta: "Schema de fraudare a statului"

O interventie virulenta a avut-o deputatul social-democrat Victor Ponta. "Colegii din comisia pentru politica economica au votat de fiecare data impotriva acestei initiative legislative, facuta evident pe baza unor interese personale. O privatizare din care trebuiau sa castige acele grupuri de interese de care tot vorbeste toata lumea si nu le scoate nimeni la suprafata", a afirmat Ponta.

El considera ordonanta ca fiind "o smecherie" incercata de guvern, dar care "nu a tinut in parlament". "Este o schema de fraudare a statului", a afirmat Victor Ponta. Deputatul UDMR Peter Lakatos a afirmat ca in dezbaterile din comisie nu a existat o concordanta a punctelor de vedere ale celor doua ministere, in timp ce presedintele comisiei de specialitate, Mihai Tudose (PSD), a spus ca in timpul discutiilor s-a pus si problema tratarii in mod diferit a celor doua companii de stat. "Poate guvernul se va gandi sa dea doua ordonante diferite, pentru fiecare companie in parte", a spus Mihai Tudose.

Varianta initiala propusa de guvern viza ca pachete de cate 32% de actiuni ale celor doua companii sa poata fi detinute de alti actionari in afara statului, restul de cate 68% urmand sa fie detinute in totalitate si exclusivitate de catre statul roman. Senatul a respins vanzarea pachetelor de cate 7% catre salariatii celor doua companii, adoptand varianta potrivit careia doar cate 25% din actiuni pot fi detinute de alti actionari in afara statului (20% pentru alimentarea Fondului Proprietatea si 5% pentru listarea la bursa).

Dupa ce Senatul a adoptat aceasta varianta, Ministerul Justitiei a transmis Comisiei economice a Camerei Deputatilor, la inceputul lui aprilie, o adresa in care inform a ca apreciaza ca oportuna solutia ca doar cota de 20% sa faca obiectul detinerii de catre alti actionari in afara de statul roman (respectiv cota aferenta alimentarii Fondului Proprietatea).

Discutarea propunerii guvernului pentru privatizarea Loteriei si a Imprimeriei a fost amanata in repetate randuri de catre Comisia economica, fie din cauza absentei reprezentantilor celor doua ministere, fie din cauza divergentelor dintre Ministerul Finantelor si cel al Justitiei asupra privatizarii celor doua companii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.