Lista neagra a Fiscului: 27.000 de IMM-uri si 415 companii mari

Mai bine de 27.000 de firme mici si mijlocii si 415 companii mari sint datoare la bugetul de stat cu sume cuprinse intre 7.900 de miliarde lei si citeva sute de mii, potrivit listelor de contribuabili cu datorii catre stat afisate ieri de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Majoritatea sint, arata MFP, in proceduri de executare silita, ceea ce inseamna cel putin blocarea conturilor. In mod cert, nici una dintre ele nu mai are acces la credite la vreo banca, cu exceptia companiilor sensibile, de calibrul Termoelectricii, careia statul ii garanteaza imprumuturile.

Lista marilor datornici e dominata de un grup de cinci companii, care au acumulat impreuna datorii catre bugetul de stat de peste 23.000 miliarde lei (800 milioane dolari sau 586 milioane euro).
Valoarea datoriilor nucleului dur, format din Carom, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala pentru Inchiderea Minelor, Termolelectrica si CFR, depaseste suma alocata de la buget administratiilor locale, prevazuta la 21.350 miliarde lei, si se apropie de valoarea deficitului bugetar, fixata la 30.588 miliarde lei.
La aceste sume se adauga insa datorii imense catre bugetele asigurarilor sociale si de sanatate si cel de somaj.
Compania Carom, vinduta de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender firmei Balkan Petroleum, actualul administrator al RAFO, a acumulat datorii totale de peste 8.000 de miliarde lei (277 milioane dolari sau 203 milioane euro) la bugetele statului.

Comunitatile evreilor si penticostalilor au conturile blocate

In grupul companiilor mici si mijlocii sint bine reprezentate toate activitatile din Romania, de la firme de leasing, la edituri, bacanii sau servicii funerare. Doua comunitati religioase din Romania au conturile blocate pentru un fleac de un milion de lei, restanta in fata Fiscului. Comunitatea evreilor avea, la 31 decembrie 2004, 1.414.799 de lei, in coborire de la 16 milioane lei datorii istorice, iar comunitatea penticostalilor avea restanta de 1.098.574 de lei. Un grup de 53 de edituri au datorii fata de bugetele statului.

Fiscul executa Nova Bank

Lista marilor contribuabili contine si doua banci cu datorii: sucursala din Bucuresti a Bancii Italo-Romena SpA Italia Treviso si Nova Bank. Banca Italo-Romena, explica Ministerul Finantelor, negociaza in acest moment cu Fiscul cereri de compensare, in curs de solutionare. Fiscul a declansat insa procedurile de executare silita impotriva Nova Bank, pentru o obligatie restanta de 7 miliarde lei.

Fundatia Editura Romania Mare are datorii de 40 miliarde lei

Cea mai substantiala datorie este a Fundatiei Editura Romania Mare SRL si depaseste 40 miliarde lei. Fiscul anunta inceperea procedurilor de executare silita in cazul firmei care a editat revista condusa de Corneliu Vadim Tudor, inainte ca acesta sa o vinda.
Editurile RAO, Universul si Albatros au datorii catre bugetul de stat in jur de un miliard de lei.
Surprinzator de numeros este grupul de datornici al celor 78 de firme care se ocupa de leasing, o activitate unde se da o batalie dura intre banci si independenti.

BCR Asigurari figureaza pe lista Fiscului cu o datorie de 1,5 miliarde lei la bugetul asigurarilor de sanatate, pentru care asteapta aprobarea compensarii, iar Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare - are conturile blocate pentru o datorie de 144 milioane de lei. Nimeni deocamdata, nici Ministerul Finantelor, nu a facut socoteala totala a banilor pe care bugetele statului nu i-au incasat de la firme in 2004. Cum ministrul Ionut Popescu a averizat recent ca va trece nemilos la actiuni de executare silita a datoriilor, volumul imens al datoriilor restante la Fisc ne face sa credem ca aici ar fi o sursa posibila de "finantare" a deficitului bugetar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.