Ministrul Economiei, Codrut Seres, nominalizeaza pe fratele fostului prefect de Constanta, Dumitru Martin, si conducerea Petrotrans

Din conductele Petrotrans au disparut 100.000 tone de produse petroliere. Aceasta este concluzia controlului realizat, in ultimele saptamani, de Corpul de Control al ministrului Economiei, Codrut Seres. Si oamenii fostului ministru Dan Ioan Popescu au descoperit acelasi lucru, insa hotia de proportii nu a fost facuta publica: "De aceste pierderi se stia la cel mai inalt nivel", a declarat Madalin Bors, seful Corpului de Control al ministrului Seres. "Ancheta a fost initiata de fostul corp de control, dar nu se stie de ce nu s-a actionat in acest caz", a precizat, la randul sau, Codrut Seres.

In urma verificarilor, au fost descoperite doua inventare, unul la data de 1 iulie 2004, unde apare o pierdere de 14.000 tone, cu o valoare de 243 miliarde lei, altul la data de 11 august, cand lipseau 96.730 tone de produse petroliere, cu o valoare de 1.500 miliarde lei. Bors sustine ca gestionarii societati au declarat ca anumite persoane din conducerea Petrotrans "au sugerat" sa nu fie trecute in inventar cantitatile reale de produse petroliere. Persoana care a dat aceste indicatii gestionarilor este Gilca Ion, director tehnic la acea data, in prezent consilier al directorului general de la Conpet, a anuntat Seres.

Reprezentantii ministerului au stabilit ca inventarele nu sunt legale, intrucat stocurile de produse petroliere au fost determinate pe baza declaratiilor pe proprie raspundere ale gestionarilor. In primele 6 luni ale anului trecut, din 5 tone de produse petroliere transportate de Petrotrans, o tona s-a scurs in alta directie, a evidentiat Bors. "Cercetarile Corpului de Control arata ca exista posibile filiere care sunt responsabile de furturile de produse petroliere, acestea fiind valorificate prin unele benzinarii particulare", a declarat ministrul Seres. El a facut publice si numele unor persoane posibil implicate, si anume: Gilca Ion, fostul director tehnic al Petrotrans, si Moise Constantin, gestionar sef la depozitele din Constanta. Se pare ca si fratele fostului prefect de Constanta, Dumitru Martin, este implicat, el avand in proprietate statii de distributie asociate cu reteaua de valorificare a produselor disparute, a afirmat Seres.

Pe lista mai apar si Draica Ion si Constantinescu Nicusor (PSD) actual presedinte al Consiliului Judetean Constanta, asociati la o firma de paza. Rezultatele controlului au fost deja inaintate Parchetului National Anticoruptie. Vom schimba consiliile de administratie si AGA la cele doua societati: Conpet si Petrotrans, a anuntat ministrul Economiei. Presedintele C.J. Constanta, Nicusor Constantinescu, neaga toate acuzele ce i se aduc, afirmand ca "singura legatura pe care am avut-o vreodata a fost un contract al firmei Conpress Holding, care in anul 1998 a facut paza pentru Petrotrans, contract care a fost intrerupt in aceeasi perioada datorita unei clauze contractuale prin care totalul pierderilor din conducte era imputat firmei de paza. Eu nu vad si nu inteleg ce legatura are un contract din anul 1998 cu pierderile pe conducte din anul 2004, pierderi constatate de dl. ministru Seres".

Dan Ioan Popescu zice ca el a sesizat primul disparitiile de la Petrotrans

Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, a afirmat ieri ca este primul care s-a sesizat in problema disparitiilor de produse petroliere si ca a dispus efectuarea unei anchete. El a adaugat ca sunt foarte multe informatii care s-au strans pe aceasta tema si ca probabil actualul ministru, Codrut Seres, nu a apucat sa citeasca toate dosarele. "Am dispus sa se faca o ancheta, iar raportul acestei anchete il are pe masa actualul ministru", a adaugat Dan Ioan Popescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.