Potrivit unui studiu al grupului financiar german DEKA, Romania si Bulgaria sunt la un nivel economic ce le permite aderarea. Decizia va fi insa una politica

Scorurile Romaniei si Bulgariei au inregistrat o crestere notabila in comparatie cu anul trecut la toti indicatorii macroeconomici. Performantele celor doua tari sunt superioare celor realizate de Croatia si Turcia, candidate pentru viitorul val al extinderii europene. Analiza DEKA, citata de Frankfurter Allgemeine Zeitung, subliniaza tendinta descendenta a inflatiei pentru Romania si deficitele bugetare scazute ale Romaniei si Bulgariei. Media indicatorilor luati in calcul este de 63 pentru Romania si 65 pentru Bulgaria, insa aceasta din urma are cel mai scazut scor la capitolul convergentei economiei reale, alaturi de Croatia si Turcia.

Modelul DCEI

Grupul financiar DEKA a monitorizat regulat, din 2002, procesul de convergenta al economiilor central si est europene cu standardele europene.

Modelul pe care se bazeaza analiza - DEKA Converging Europe Indicater/Indicatorul DEKA de Convergenta Europeana - contine16 indicatori macroeconomici si institutionali si permite o evaluare generala a mediului economic pentru fiecare tara central si est europeana.
La capitolul convergenta monetara indicatorii luati in calcul sunt inflatia, dobanda pe termen lung, cursul de schimb al monedei nationale si cresterea creditului. Convergenta politicii fiscale este ilustrata de deficitul bugetar, datoria publica, datoria publica externa si o parte a datoriei externe acumulate de sectorul privat.

In ceea ce priveste convergenta institutionala, modelul DCEI utilizeaza indicatorii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dar include si stadiul negocierilor de aderare.

Optimism discret

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mai mentioneaza si rata ridicata - comparativ cu majoritatea statelor membre - de cresterea economica inregistrata de Romania si Bulgaria in ultimii ani si conchide ca cele doua tari indeplinesc conditiile economice de aderare la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, Raportul Comisiei din 16 mai a amanat decizia finala pentru luna septembrie. In conditiile in care analistii economici declara ca Romania si Bulgaria sunt pregatite de aderare la inceputul anului viitor, decizia finala va fi o decizie eminamente politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.