Vremea proasta le-a adus unor companii comenzi sporite de cateva ori, in timp ce afacerile altor firme sunt impotmolite de zapada (in cazul societatilor de transport, de exemplu, activitatea este ingreunata). Indiferent in ce domeniu ar lucra insa, reprezentantii mediului de afaceri nu sunt de acord cu ideea vehiculata in ultimele zile de primarul interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, referitoare la o eventuala oprire a circulatiei in Bucuresti. Ei spun ca aceasta hotarare le-ar putea aduce pierderi de sute de milioane de lei.

Companiile de taximetrie nu mai reusesc sa faca fata comenzilor, care au crescut de cateva ori in ultimele zile. Patronii unor firme din domeniu spun insa ca au problemele fiindca "Primaria s-a laudat cu deszapezirea, dar strazile laterale sunt infundate". Explicatia taximetristilor pentru numarul mare de cereri este simpla: oamenii renunta la masinile personale, de teama ca se vor impotmoli sau ca ar putea suferi accidente.

Majoritatea celor care au solicitat taxi au mers la serviciu, iar in week-end - la cumparaturi sau la rude, ne-au spus cativa taximetristi. "Cererile au crescut de vreo trei ori, am facut fata cu greu; sunt multe solicitari, atat ziua, cat si noaptea. In multe cazuri ducem clientul doar pana la capatul stazii, pentru ca nu se poate intra pe strazile laterale. Noaptea, multe masini de-ale noastre au ramas inzapezite, fiindca au incercat sa ajunga chiar in fata locuintei, avand clienti in varsta. (...) Astazi (ieri - n.r.) foarte multi au ajuns la serviciu cu taxiul", ne-a spus directorul unei companii de taximetrie, Nicolae Trusca. "Oamenii cu bani isi lasa masinile acasa. Avem de cel putin 4-5 ori mai multe comenzi decat de obicei. Taximetristii merg pana unde se poate circula, uneori nu pot lasa clientul chiar in fata locuintei", ne-a spus si Dan Sora, directorul altei firme de taximetrie.

Si in alte domenii vremea proasta a sporit vanzarile. De exemplu, firmele care trimit mancare la domiciliu au avut mai multi clienti. Reprezentantii acestora se plang insa ca s-au descurcat greu cu transportul. "Comenzile au fost mai multe, dar suntem blocati de zapada. Am dublat timpul la comenzi, ajungand pana la doua ore, si daca clientii au vrut sa astepte....", am aflat de la o rotiserie de pe Bdul Dacia. Si reprezentantii unui restaurant chinezesc care livreaza mancare la domiciliu in tot Bucurestiul spun ca au avut spor la vanzari. Si la pizzerii numarul clientilor care au facut comenzi in acest week-end a crescut, am aflat de la cateva firme din domeniu.

"Nu putem plati pentru incompetenta lor"

Reprezentantii mediului de afaceri se arata nemultumiti de ideea vehiculata de primarul interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, care a pus problema intreruperii circulatiei in Bucuresti. Ei spun ca o asemenea hotarare nu trebuie luata cu usurinta: "Nu putem plati noi pentru ca nu sunt ei in stare sa deszapezeasca cum trebuie". "Acum am scapat, dar daca vin din nou ninsorile? Stie primarul cat ne costa o zi fara masini?", ne-au spus cativa reprezentanti ai unor firme. Patronii unor companii de taximetrie spun ca ar avea pierderi de sute de milioane de lei. "Am protesta si am cere daune". Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, spune ca, daca se va lua vreodata o asemenea masura, trebuie motivata foarte bine: "Daca e situatie de forta majora - si se da o decizie in acest sens de catre o institutie a statului -, putem invoca si noi forta majora in relatia cu partenerii straini, intr-un act oficial, pentru a nu plati penalitati. Daca insa e vorba doar de incompetenta autoritatilor...".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.