UE va respecta o eventuala decizie a Rusiei de a asigura prin lege monopolul detinut de Gazprom in domeniul exporturilor de gaze naturale, in pofida solicitarilor blocului comunitar privind liberalizarea sectorului energetic, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. "Parlamentul rus are dreptul sa decida in privinta continutului legilor. Oricare ar fi aceasta decizie, o vom respecta", a afirmat Piebalgs, prezent la Conferinta Mondiala privind Gazele Naturale, organizata la Amsterdam.

El si-a exprimat convingerea ca mesajele transmise de UE Executivului rus vor fi comunicate Parlamentului acestei tari, dar a subliniat ca decizia in privinta legilor apartine Rusiei. Principalii sustinatori ai Gazprom in Parlamentul Rusiei au prezentat o propunere legislativa in care solicita ca grupul si divizia sa exportatoare, Gazexport, sa detina drepturi exclusive privind vanzarile in afara tarii, pentru a proteja interesele nationale, intrucat compania activeaza intr-un sector strategic al economiei.

Parlamentul ar putea adopta o decizie in acest sens in luna iunie. In paralel, UE a solicitat Rusiei, in repetate randuri, sa liberalizeze piata de gaze naturale, pentru a intensifica concurenta, care ar da posibilitatea reducerii preturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.