Peste trei sferturi dintre bijuteriile importate in Romania sunt de contrabanda, provenind in special din Turcia si Italia, ne-a declarat presedintele Patronatului Bijuterilor din Romania (PBR), Karl Heinz.

In opinia sa, mentinerea la 25% a accizelor pe obiecte si bijuterii din aur produse in Romania, in Codul Fiscal, reprezinta o mare problema pentru existenta acestei industrii, mult agravata si de faptul ca amanetul cu bijuterii este scutit de plata accizelor. Mai mult decat atat, bijutierii romani sustin ca aplicarea accizei doar la producatorii autohtoni reprezinta o practica anticoncurentiala.

Volumul total de bijuterii comercializate pe piata neagra depaseste cu mult nivelul volumului de bijuterii comercializate oficial. Bijuteriile provin in special din Turcia si Italia, de unde sunt aduse de persoane fizice pe cai ilegale, evitandu-se plata taxelor legale, respectiv acciza. Conform datelor Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), in prezent, productia autohtona reprezinta 40% din oferta totala, 60% fiind importuri, din care cel putin 75% import ilegal - contrabanda.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.