Moody's Investors Service a anuntat, ieri, ca a pus sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, calificativul Romaniei pentru datoriile pe termen lung, plasat in prezent la "Ba1", astfel ca ratingul ar putea fi trecut in curand in categoria celor cu risc acceptabil pentru investitii

Agentia de evaluare financiara a plasat sub supraveghere si ratingurile pe termen scurt ale Romaniei, "Not Prime", pentru datoriile in valuta si moneda nationala, se arata intr-un comunicat al Moody's. Ratingul actual al Moody's pentru Romania este cu o treapta sub categoria investitiilor cu grad scazut de risc. Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch, au acordat deja Romaniei ratinguri "BBB minus", primul nivel din aceasta categorie.

Analistii Moody's au declarat ca masura a fost determinata de imbunatatirea profilului de credit al Romaniei si de nivelul scazut al datoriei publice. Perspectiva de aderare la Uniunea Europeana in 2007 sau 2008 va consolida aceste evolutii pozitive si va favoriza continuarea reformelor, se spune in comunicat.

In urma deciziei de revizuire a ratingurilor pentru datoriile guvernamentale, au fost plasate sub supraveghere cu perspectiva pozitiva si plafonul de tara pentru obligatiuni in valuta "A2", precum si plafoanele pentru depozitele bancare in valuta, "Ba2" pe termen lung si "Not Prime" pe termen scurt.

Ratingul pentru imprumuturi in lei nu va fi modificat

Nu va fi modificat ratingul de referinta "Aa3" pentru creditele in moneda nationala, care reprezinta cel mai inalt calificativ ce poate fi acordat unui emitent sau unui imprumut in lei in Romania. De asemenea, nu va fi inclus in analiza ratingul "Aa3" pentru depozitele bancare in moneda nationala, acesta fiind cel mai inalt nivel al calificativelor pentru o banca sau alta institutie care atrage depozite in Romania.

Potrivit Moody's, Romania a inregistrat progrese in cele mai importante domenii, astfel ca riscul de credit a fost redus pana la un nivel care confera tarii sanse semnificative pentru a dobandi un rating din categoria celor care indica risc scazut de investitii.

Agentia noteaza ca datoria publica a scazut in ultimii ani, in contextul diminuarii ratelor dobanzilor si mentinerii sub control a deficitului bugetar. Programul de reforme economice este in curs de aplicare, fapt evidentiat de privatizarile catorva mari companii de stat in ultimul an.

Tintirea inflatiei, masura benefica

Introducerea regimului de tintire directa a inflatiei a imbunatatit coerenta politicii monetare, chiar daca obiectivele de inflatie vor fi probabil ratate. Inflatia a scazut la 8,5% anul trecut de la peste 40% in urma cu cinci ani, si s-ar putea reduce la 6,7% la finele acestui an, apreciaza Moody's.

Analistii agentiei considera ca Romania va adera la UE cel mai probabil in ianuarie 2007, ceea ce va avea un impact puternic la nivel microeconomic, cu un efect pozitiv asupra economiei in general, avand in vedere experienta altor tari. Romania va primi fonduri importante de la UE, necesare pentru imbunatatirea infrastructurii si a functionarii institutiilor de stat. Moody's subliniaza insa ca exista si o serie de riscuri macroeconomice.

Deficitul de cont curent ridicat si intrarile mari de capital semnifica aparitia unor dezechilibre greu de administrat. Controlul cererii interne a devenit mai dificil dupa reducerea impozitelor de anul trecut si majorarile de salarii in sectorul public.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.