Omul de afaceri libanez Fathi Taher, cu o avere estimata de Capital la 220 de milioane de dolari, a iesit din afacerea cu ciocolata, dupa ce a vandut pachetul de actiuni de la Kandia-Excelent. Cumparatorul este fondul de investitii austriac Fulcrum, divizie a Meinl Bank

Austriecii s-au gandit ca un roman poate manca mai mult de un kilogram de ciocolata pe an, si sunt gata sa mizeze totul pe asta. Cifrele nu-i contrazic, pentru ca piata romaneasca de ciocolata a crescut in fiecare din ultimii ani cu circa 20%, pana la un volum de 23.487 de tone in 2005. Pe aceasta evolutie a mizat si Fathi Taher atunci cand a cumparat, in 1998, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, pachetul majoritar al fabricii de ciocolata Kandia, prin intermediul fondului de investitii Rivta Handelsges GmbH.

Cinci ani mai tarziu, producatorul de dulciuri Excelent a achizitionat de la Rivta, in urma unei tranzactii complexe, in valoare de cinci milioane de euro, pachetul majoritar de actiuni al societatii Kandia Timisoara. Dupa aceasta operatiune, lui Taher ii mai ramasesera 17% din actiunile noii companii. "Eu cumpar, dezvolt, si apoi vand. Excelent este o companie foarte buna si ajunsese la un plafon ca valoare. Sunt doar dezvoltator, nu ma pricep la ciocolata", spune Taher, care sustine ca a vandut, in luna aprilie, fondului de investitii austriac Fulcrum pachetul pe care-l mai avea la Kandia-Excelent. Potrivit omului de afaceri, valoarea tranzactiei s-a ridicat la circa 17 milioane de euro.

In afara de pachetul cumparat de la Taher, in luna mai a acestui an, Meinl Bank a cumparat, prin intermediul Bursei de Valori, 9,1% din actiunile Kandia-Excelent, contra unei sume de 2,1 milioane de euro. In momentul de fata, principalul actionar al producatorului de dulciuri este Axis Investments Ltd. (cu 83,9%), vehiculul de investitii al Fulcrum NV, la randul sau detinut de Meinl Bank. Contactat de Capital, Sorin Alexandrescu, presedintele Kandia-Excelent, a evitat sa ofere detalii despre tranzactie.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.