Marii investitori internationali au plasat 300 de milioane de euro, numai pentru a dezvolta parcuri industriale uriase, si intentioneaza sa dubleze aceasta cifra in urmatorii doi ani. Investitorii ocazionali, in hale mici, se grabesc sa vanda proprietatile, de teama viitoarei concurente.

Pe soseaua de centura a Capitalei s-au localizat in ultimii ani cinci mari investitori internationali, care vor sa construiasca nici mai mult nici mai putin decat un stoc total de 400.000 mp de spatii industriale la standarde internationale. Nu-i de mirare ca, pe langa acestia, micii investitori speculatori, care au construit hale de cate 1.000-2.000 mp, nu au nici o sansa de a supravietui pe noua piata a spatiilor industriale, asa cum se prefigureaza ea pentru urmatorii ani. Marile parcuri industriale, in afara de suprafetele pe care se intind, mai dispun si de numeroase facilitati si servicii conexe oferite de administratori. Mai mult, investitorii straini, specializati in spatii logistice si de depozitare, au retele de clienti internationali, carora le ofera chirii atractive "pe pachete", adica pentru spatii in Bucuresti, dar si in Praga sau Varsovia, unde au, de asemenea, proprietati de acest gen. Pe langa acestia, se strang apoi si clientii din randul firmelor autohtone, chiar daca inchiriaza suprafete mai mici, dar care doresc sa beneficieze de servicii complete.

De exemplu, Europolis, care a cumparat proiectul parcului industrial Cefin, a prevazut dezvoltarea unei suprafete de circa 300.000 mp, in urmatorii doi ani. Pe langa spatiile logistice si de depozitare existente si viitoare, parcul va avea, incepand cu luna februarie a anului viitor, si un centru de servicii, pe o suprafata de 7.000 mp. Astfel, se va construi un minimarket, o cantina cu o capacitate de 1.000 de pranzuri pe zi si un centru de servicii pentru soferi, cu dusuri si camere de inchiriat cu ora. Investitia, numai in aceste spatii conexe, se va cifra la aproximativ cinci milioane de euro, iar valoarea parcului este cifrata la 150 de milioane de euro, suma cu care a fost cumparat proiectul de catre Europolis.

Vis-a-vis, tot la intrarea pe autostrada Bucuresti Pitesti, un alt mare investitor a cumparat un teren de 70 de hectare si, impreuna cu developerul Portland, realizeaza infrastructura necesara, pentru a vinde apoi loturi intre 1,5 si sase hectare, pentru constructia de hale, si intentioneaza sa construiasca pe o parte a viitorului parc de afaceri West Park spatii de birouri si spatii industriale de inchiriat. Primele vor fi date in folosinta anul viitor.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.