Germania de est nu a intrat inca in Uniunea Europeana cu preturile la locuinte. Pot fi gasite apartamente cu preturi sub 30.000 de euro.

Piata imobiliara din Uniunea Europeana ofera surprize mari. Preturile apartamentelor din orasele din fosta Republica Democrata Germana reprezinta un vis frumos pentru locuitorii oraselor din Romania. Chiar daca inchirierea in acele zone nu reprezinta o investitie tocmai profitabila in momentul de fata, o astfel de achizitie ar aduce un profit in viitor, in conditiile in care se apreciaza ca in timp decalajul economic dintre aceasta zona si vestul tarii se va reduce. Formalitatile nu sint dificile, iar preturile sint atractive chiar si in imobilele noi. Cu mai putini bani decit in Bucuresti se poate deveni proprietarul unui apartament dintr-un oras care este deja in UE.

Migratie spre Vest

Explicatia acestor preturi mici pare destul de simpla: depopularea. Dupa reunificarea Germaniei de la sfirsitul secolului trecut, populatia a migrat din est spre vest. Cum forta economica si puterea de cumparare sint in partea vestica, "fluctuatia este foarte rapida si lumea merge acolo unde salariile sint mai mari", afirma Constantin Popescu-Ialomita, vicepresedintele ARAI si directorul agentiei Omni-Pro-Com. Toti acesti factori au contribuit la mentinerea unor preturi deosebit de scazute pentru proprietatile imobiliare din partea de est.

Astfel, in Dresda se poate achizitiona un apartament cu doua camere si o suprafata utila de 52 de metri patrati, amplasat intr-un bloc construit in 1998, cu 50.000 de euro. Se ajunge astfel la un pret de aproximativ 960 de euro/mp util. Ceva mai ieftine sint apartamentele in blocurile construite in anii ’60: o proprietate cu o suprafata de 78 mp utili ajunge la 69.000 de euro, deci la aproximativ 885 euro/mp, in conditiile in care in Bucuresti pretul este de peste 950 de euro/mp util intr-un bloc construit in aceeasi perioada. Pentru o vila cu trei camere si suprafata de 71 mp, pretul porneste de la 99.000 de euro.

Preturi mai mici

Oferta este mult mai generoasa in Leipzig. Aici se poate achizitiona un apartament cu doua camere si o suprafata de 46 mp cu 25.000 de euro, in vreme ce un apartament cu trei camere si o suprafata de 52 mp costa 29.000 de euro. Exista si zone in care oferta este de-a dreptul incredibila. "Ofertele sint in Leipzig, in zone rezidentiale.

De pilda, in zona Hauptbahnhof, gara centrala, care actualmente este un mall, pentru doua camere cu o suprafata de 67 mp, se cer 15.000 de euro, iar costurile de renovare sint de aproximativ 1.800 de euro", spune Constantin Popescu-Ialomita. Conform acestuia, preturile scazute din Germania de est pot reprezenta o oportunitate mai ales pentru marii investitori care cumpara sute sau chiar mii de apartamente pe care le reamenajeaza pentru a le putea revinde. "Evident, conteaza si informatiile pe care le are despre dezvoltarea anumitor zone", spune Constantin Popescu-Ialomita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.