Majorarea, in aceasta saptamana, a dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE) pare sa fie iminenta. Pentru piata financiara romaneasca, aceasta nu e o veste tocmai buna, pentru ca, daca oferta BCE va fi mai atragatoare, fondurile de investitii - in special cele speculative - isi vor reorienta plasamentele din tara noastra catre zona euro.Analistii pietei reamintesc ca, in urma cu mai putin de doua saptamani, o crestere a dobanzii de referinta a Rezervei Federale americane (FED) a avut ca rezultat aspirarea de mari fonduri de pe pietele europene, cu scaderi semnificative ale burselor din aproape toate tarile din centrul si din estul Europei.

Instabilitatea alunga investitorii

Romania ofera o dobanda de interventie de 8,5%, FED a ajuns la 5% si va mai creste, iar BCE va ajunge, pe 8 iunie, la cel putin 2,75%. Cu toate acestea, Romania - ca si celelalte tari din Est - devine, brusc, mai putin atractiva cand FED sau BCE creste dobanzile, fie si numai cu cateva zecimale. Pentru ca, explica analistii, perspectivele pe care le ofera pietele din Uniunea Europeana sau SUA confera mult mai multa stabilitate decat cele din Est.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.