Bugetul romanilor este distribuit in special pentru mancare si bautura, mobila si alte echipamente. Coeficientul puterii de cumparare a romanilor este de circa 27, peste Bulgaria cu 26, Turcia - 24 si Serbia - 21, in timp ce Austria are cel mai mai mare coeficient - 100, fiind urmata de grupul UE - 15, cu un coeficient de 90 si Germania - 89

Romanii economisesc bani in mod special pentru a aduce imbunatatiri locuintelor, pentru cheltuieli legate de familie, vacante si calatorii, dar si pentru haine, potrivit unui studiu GfK efectuat in 2005 pentru a evidentia tendintele de economisire in 14 tari din Europa Centrala si de Est, consultat de Rompres.

Romanii se incadreaza in aceeasi categorie cu Rusia, Ucraina, Bulgaria si Bosnia Herzegovina, unde scopul economisirii este de a investi in locuinte, sanatate sau pur si simplu pentru a avea bani "pentru zile negre". in Austria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, scopul economisirii il constituie masinile, imobiliarele, precum si pensiile.

Pentru romani, cele mai atractive oportunitati de economisire si investire sunt: apartamentele, casele si alte imobiliare (40 - 65 la suta din populatia de peste 15 ani), depozite si conturi (30 - 39 la suta din populatie peste 15 ani) si asigurari de viata (9 - 20 la suta din populatia peste 15 ani)/. Actiunile sunt cele mai cautate, urmate de fonduri de investitii si obligatiuni pentru economisirea prin intermediul titlurilor financiare.

Potrivit studiului GfK, cele mai atractive oportunitati de investire in Romania sunt apartamentele si casele, depozitele in banci si imobiliare, observandu-se o crestere a cardului bancar, a creditelor generale si de consum ca mijloace pentru asigurarea finantarii in dauna depozitelor la termen.

Studiul concluzioneaza ca, desi intentia si increderea romanilor ca vor putea economisi in viitorul apropiat (12 luni) este la un nivel relativ ridicat in comparatie cu celelate tari din regiune, realitatea le contrazice asteptarile deoarece scaderea utilizarii produselor de economisire bancara este datorata mai putin reorientarii catre alte instrumente de economisire sau investitie si mai mult cresterii ratei de indatorare a populatiei.

Fenomenul pietei imobiliare are repercusiuni si asupra preferintelor romanilor in materie de instrumente de economisire si investire. Orientarea populatiei catre instrumente precum pensia privata, asigurarea de viata si actiuni demonstreaza dezvoltarea pietei financiare romanesti.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.