In Transilvania pot fi infiintate ferme de vaci, Banatul este ideal pentru cultivarea sfeclei de zahar, Moldova asigura cele mai bune conditii pentru vita-de-vie.

Agricultura este un domeniu tot mai atractiv pentru investitori, dar cei care vor sa-si deschida o afacere in acest domeniu trebuie sa tina cont de gradul de profitabilitate a fiecarei regiuni a tarii. De aceea, cei care se decid sa investeasca apeleaza de obicei la institute de cercetari agricole pentru a le elabora planuri de afaceri. Contra unor sume de bani destul de mari, li se ofera solutiile unei investitii cit mai profitabile. Astfel, li se explica unde sa investeasca in functie de afacerea pe care vor sa o dezvolte si de fondurile de care dispun.

Vaci de Transilvania

Pentru a infiinta o ferma de vaci pentru lapte, investitorul trebuie sa se orienteze catre o zona de deal unde exista pasuni si in acest fel hrana din belsug pentru animale. Potrivit specialistilor, regiunile cu potential ridicat sint cele din vestul si centrul tarii. Pe de alta parte, viitorii fermieri ar trebui sa se fereasca de zonele de sud, sud-est si nord-vest ale tarii. Dupa ce s-a orientat catre o zona potrivita, intreprinzatorul trebuie sa mai aiba in vedere inca un criteriu foarte important: existenta in apropiere a unei fabrici de procesare a laptelui. "Pentru fermieri, problema principala este valorificarea productiei. Important este sa reuseasca sa convinga o fabrica de produse lactate din zona sa-i preia laptele", a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Lapte (APL).

Sudul tarii, periculos pentru sfecla de zahar

Sfecla de zahar se numara printre investitiile cele mai potrivite pentru cei care vor sa porneasca o afacere in domeniul agricol. "Sfecla de zahar este cea mai profitabila cultura agricola pentru ca randamentul este destul de mare, se acorda subventii si, cel mai important, exista piata de desfacere", ne-a declarat Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului. Agricultorii romani trebuie sa obtina o productivitate ridicata.

Pentru a reusi acest lucru este important sa fie aleasa pentru cultura zona cu profitabilitate maxima. Sfecla de zahar necesita soluri profunde, fertile, bogate in humus, bine structurate, cu capacitate mare de retinere a apei. Potrivit specialistilor, exista trei regiuni care asigura constanta randamentelor anuale de zahar, indiferent de fluctuatia conditiilor meteorologice anuale. Acestea zone sint cele din centrul tarii, Moldova si Cimpia de vest a Romaniei. "Pentru a obtine o recolta la costuri minime si o cantitate rezonabila este indicat sa cultive sfecla de zahar in zonele cu conditii climaterice favorabile, adica Transilvania, Banat si Moldova. Sa cultivi sfecla in sud va fi, dupa integrare, sinucidere curata", a mai aratat Armenean.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.