Dexia SA, a treia banca din Belgia, a achizitionat 75% din banca turceasca DenizBank, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 1,89 miliarde de euro, informeaza Bloomberg. Potrivit oficialilor Dexia tranzactia va fi finantata in parte printr-o majorare de capital in valoare de un miliard de euro care va fi efectuata la finele acestui an.

Dexia a ales DenizBank datorita ritmului de cretere economica inregitrat de economia Turciei, care este mult mai mare decat ritmul tarilor din Europa de Vest. De asemenea, ritmul de crestere a imprumuturilor populatiei a cunoscut in anul precedent un adevart boom, acesta fiind mai mare cu peste 80 de procente comparativ cu 2004.

Banca belgiana spera ca prin aceasta achizitie sa isi mareasca ponderea veniturilor obtinute din imprumuturile acordate populatiei, cea mai mare parte a finantarilor acordate de Dexia fiind reprezentata de imprumuturile guvernamentale. "Turcia este una din tarile in care doream sa ne extidem. Achizitionarea pachetului majoritar din cadrul DenizBank va oferi Dexia posibilitatea de a deveni unul din cei mai importanti jucatori pe piata bancara turceasca", a declarat directorul executiv al Dexia, Axel Miller.

La sfarsitul primul trimestru din 2006 activele DenizBank se ridicau la 6,14 miliarde de euro. Comparativ, ultimul pret de inchidere pentru o actiune Dexia, de 19,17 de euro, evalua banca belgiana la 21 de miliarde de euro. Aceasta reprezinta a doua tranzactie mare din sistemul bancar turcesc dupa ce luna trecuta National Bank of Greece a platit 2,3 miliarde de euro pentru pachetul majoritar in cadrul Finansbank AS, aceasta fiind si cel mai mare pret platit pentru o banca turceasca.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.